Drieroede in boek: ‘Tussen Omloop en Kostverloren’

BOELENSLAAN ‘Tussen Omloop en Kostverloren’ is de titel van het boek dat binnenkort verschijnt, geschreven door amateurhistoricus en oud-bewoner van de streek Martinus Jongsma.

De uitgave bevat veel gegevens van de bewoners van de Drieroede onder Boelenslaan van bijna 100 jaar geleden, verlucht met vele zwart/wit- en kleurenfoto’s. Wat hadden ze op hun kerfstok? Hoe haalden ze de pers nog meer? Wat hadden ze zoal te koop? Waren het feestvierders? Het boek geeft antwoord op die vragen. Ook zijn de stambomen (kwartierstaten) van ruim twintig families opgenomen.

Heide

De Surhuisterveensterheide omvatte de Bovenheide en de Benedenheide. Het laatstgenoemde gebied werd ook wel Kostverloren genoemd. Daartussen lag de kom van het dorp, dat vanaf 1921 Boelenslaan is gaan heten. De Bovenheide lag ten noorden van het dorp. De Benedenheide werd vanaf ca. 1900 Drieroede genoemd en vanaf 1963 heette het noordoostelijke deel Warreboslaan en het zuidwestelijke deel De Trije Roeden.

Van de Benedenheide en zijn bewoners is niet veel geschreven materiaal beschikbaar. Folkert Bruining (98 jaar inmiddels!) heeft ook aan de Drieroede gewoond en kon zich nog aardig wat bewonersgeschiedenis herinneren. Het maakte een reconstructie gemakkelijker.

Het boek “Tussen Omloop en Kostverloren” verschijnt mei/juni en kost 20 euro. Reserveren kan via telefoon 0512-362391. Een email zenden kan ook: martinus.jongsma@hetnet.nl, o.v.v. naam, adres en telefoonnummer.