Triathlon winnares Jantina Kooistra:Verlangen naar het vlakke Friesland

Triathlon winnares Jantina Kooistra:

Surhuisterveen/Zürich Vorig jaar won Jantina Kooistra (28) uit Zürich de triathlon Feanster 40 in Surhuisterveen. Ze woonde de afgelopen vier jaren in Zwitserland, maar is sinds eind februari weer terug in Nederland. In de Zwitserse bergen heeft ze het afgelopen jaar heel wat trainingsuren gemaakt. “Maar ik verlang wel weer naar het vlakke Friesland”, zegt ze vlak voor de verhuizing naar Westergeest.

Bij een triathlon moeten de deelnemers achtereenvolgens zwemmen, fietsen en hard lopen. Dit jaar staat de Feanster 40 voor de tweede keer gepland in september. “We hopen op zondag 19 september het startschot te kunnen lossen. Normaal is de triathlon altijd op de tweede zaterdag in juni, maar we denken dat in verband met de coronacrisis september meer zekerheid geeft dat het evenement ook door kan gaan. En we houden het op een zondag omdat het dan minder druk is in Surhuisterveen”, zegt Pieter Atsma van de Stichting Feanster 40.

Het winnen van de triathlon in 2020 was een fantastische ervaring, aldus Jantina, die werd geboren in Warfstermolen en vervolgens in Buitenpost woonde. “De overwinning was een droom die uitkwam. Ik wilde graag een keer de beste zijn en dit was het moment. Natuurlijk moet ik zeggen dat een wedstrijd in coronatijd wel anders is, misschien deden er atleten niet mee vanwege angst of herstel na een corona infectie. En er werden in een hele korte periode heel veel wedstrijden georganiseerd, dus misschien was de concurrentie niet groot, maar als je er niet bent, kan je ook niet winnen.”

Zwitserland

Samen met haar vriend Pieter verruilde ze vier jaar geleden Nederland voor Zwitserland. Ze wilden kijken hoe het was om samen in het buitenland te wonen. “ En Zwitserland is een prachtig land met een fantastische natuur en bood voor ons beiden mogelijkheden qua werk. En het is niet té ver weg van huis, binnen een dag rijden ben je weer thuis”, vertelt Jantina, die als operations analist werkt voor een internationaal software bedrijf. Haar vriend is sportfysiotherapeut en heeft zijn eigen bedrijf PP-coach. Hij was begonnen met het trainen voor een triathlon. “Ik wilde graag met hem mee trainen. Fietsen en lopen deed ik al en ik ben toen ook begonnen met zwemmen”.

In 2018 en 2019 deed het stel mee aan verschillende wedstrijden in Nederland en Zwitserland. Door de coronacrisis was de Feanster 40 de enige wedstrijd in 2020 waar ze aan meededen. “Het was superleuk om weer in Surhuisterveen mee te doen. We kennen er veel mensen en bovendien kunnen vrienden en familie komen kijken en het is altijd een hele leuke sfeer.“ Jantina vindt alle drie sporten van de triathlon leuk, maar ze houdt toch het meeste van fietsen en zwemmen. Ze mist het zwemmen wel. “Door de coronacrisis zijn alle zwembaden dicht. Ik merk dat het zwemmen heel belangrijk is voor het herstel van de benen na fiets- en looptrainingen.”

Meedoen

Het stel hoopt in 2021 weer aan een aantal triathlon-wedstrijden mee te kunnen doen. “Maar het is nog wel afwachten. Ik hoop dat de Feanster 40 weer doorgaat . We willen graag meedoen aan wedstrijden in Almere en Duitsland, maar we hebben ons nog niet opgegeven omdat het allemaal nog zo onzeker is. Eerst maar zien hoe de komende maanden zullen gaan. We zijn net weer terug in Friesland en zien dan wel welke wedstrijden op ons pad komen.”

Wedstrijden hebben naast een sportieve functie ook een sociaal belang, vindt Jantina. “Er zijn zoveel mensen die graag nog een doel willen behalen: een keer die finishlijn bereiken, of sneller zijn dan een vorige keer, of juist met een vriend/familielid samen ergens naar toe werken. Ik hoop dat die mensen dit jaar de kans krijgen. Het is zoveel waard om een doel te stellen, eraan werken, je zelfverzekerder voelen, uitdagingen tegemoet gaan.“

Trainen

Het meer van Zürich en de bergen van Zwitserland vormden een heel mooi decor voor de fiets- , loop- en zwemtrainingen van Jantina. Het hele jaar door is ze dagelijks bezig met de trainingen. “Het is wat ik het liefste doe. Ik vind het heerlijk om te sporten, mijn hoofd leeg te maken en lekker buiten te zijn. In de winter kun je gelukkig meestal wel buiten blijven lopen, tenzij er echt te veel sneeuw ligt. Fietsen doe ik dan vaak binnen op de hometrainer. En zwemmen natuurlijk in het zwembad. Maar zodra het weer kan, dan gaan we er vaak op uit om buiten te fietsen. En ook zwemmen hier in de meren is super mooi. Het is zo schoon en helder, heerlijk om in de zomer je dag mee te beginnen. We wonen vlakbij het bos op de Züriberg en kunnen altijd wel ergens omhoog of naar beneden. De bergen zijn natuurlijk fantastisch, het is zo mooi om omhoog te fietsen en te genieten van de uitzichten en daarna heerlijk af te dalen. Daarnaast zijn de sportvoorzieningen supergoed. Dat vind ik hier echt een groot voordeel. Bijna elk dorp heeft een zwembad, maar deze zijn net als in Nederland op het moment dicht. En bijna elk dorp heeft een hardloopbaan, dat ideaal is voor intervaltrainingen. De bergen en die voorzieningen ga ik zeker missen.”

Maar Jantina ziet er wel weer naar uit om in Friesland vlak te trainen. Ze heeft ervaren dat Zwitsers anders over ‘vlak’ denken dan Nederlanders. “Er is bijna nergens een vlak stuk. Als mensen zeggen dat het vlak is, dan verwachtte ik in het begin dat het ook echt vlak was. Maar Nederlands vlak is toch wel echt anders als Zwitsers vlak. Zo hadden we een keer een loop die bij de Bodensee was en een vriend had gezegd dat het een snelle vlakke loop was. Maar toen we begonnen ging het gelijk omhoog de velden in, en tussen de fruitgaarden door weer naar beneden naar het meer en weer omhoog. Het was een stuk zwaarder dan ik had verwacht. Ik kijk er naar uit om weer echt vlak te lopen in Friesland.”