Autorijden om te helpen

Autorijden om te helpen

Surhuisterveen Ze houdt haar hele leven al van autorijden. Doetie Hoekstra-Hiemstra (69) uit Surhuisterveen heeft al heel veel kilometers gemaakt en is als vrijwilliger betrokken bij ANWB AutoMaatje Achtkarspelen. In de lockdown rijdt ze met plezier plaatsgenoten naar bijvoorbeeld priklocaties of het ziekenhuis .

Er zijn nog geen aanvragen geweest vanuit Surhuisterveen en dus is Doetie nog niet in actie gekomen voor AutoMaatje. “Ik heb me opgegeven als vrijwilliger omdat ik graag met de auto onderweg ben. Ik zag een oproep in de Feanster krant en al eerder in het ANWB-tijdschrift ‘Kampioen’. Het is mooi dat ik zo wat kan betekenen voor anderen. In de kerk heb ik ook meegedaan aan het zoeken van mijn talenten en daar kwam uit dat ik graag mag autorijden en mensen wil helpen. Bij AutoMaatje kan ik beide goed combineren.”

AutoMaatje

Via welzijnsorganisatie KEaRN kunnen minder mobiele plaatsgenoten een rit aanvragen. “Het is de bedoeling dat mensen eerst met eigen vervoer reizen of een beroep doen op familie en kennissen. Lukt dit niet en heeft men ook geen taxipas dan kan men zich aanmelden via KEaRN bij ANWB AutoMaatje Achtkarspelen”, legt Klaske Siersema van KEaRN uit. “Wij zorgen dat de aanvraag op de juiste plek terecht komt. We hebben inmiddels al wat ritaanvragen binnen gekregen vanuit de gemeente Achtkarspelen. Het zijn vooral ritten naar de vaccinatielocaties en ziekenhuizen. Nu met de lockdown is AutoMaatje Achtkarspelen alleen bedoeld voor ritten die medisch of sociaal noodzakelijk zijn.”

Kilometers

Doetie rijdt veel en graag en hoopt dit ook voor AutoMaatje te kunnen doen. “Nadat onze vier kinderen uit huis waren heb ik twee jaren bij een koeriersdienst gewerkt. Ik moest allerlei opdrachten doen en ben zelfs een keer naar Oostenrijk gereden. Ook als ik met mijn man op pad ben, zit ik meestal achter het stuur. Of we nu op vakantie gaan naar Kroatië, Amerika, Hongarije, Frankrijk of naar kinderen en de kleinkinderen rijden, ik ben meestal degene die achter het stuur kruipt. Rijden is echt ontspanning voor mij.”

Sociaal

In de lockdown kunnen oudere mensen die geen vervoersmogelijkheden hebben bij KEaRN aankloppen. Vrijwilligers brengen hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een kleine vergoeding (30 cent per kilometer) naar de plek van bestemming waar ze zelf niet kunnen komen. KEaRN is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0511-465200. AutoMaatje wil ook de nadruk leggen op het sociale aspect van het autorijden met elkaar. “Je rijdt met plaatsgenoten en maakt ook even gezellig een praatje onderweg. Het is ook een manier om nieuwe contacten te leggen”, aldus Siersema.