Kennismaken met het (V)MBO van Nordwin College

Aangeboden door: Nordwin College

Nordwin College in Buitenpost heeft sinds augustus 2020 een nieuwe directeur, Richard van der Molen. Hoe ziet hij de toekomst voor het VMBO en MBO en wat drijft hem?

Onderzoeken waar de talenten liggen

“We hebben binnen het onderwijs een hele mooie, verantwoordelijke taak. Ik vind het belangrijk dat alle leerlingen en studenten de kans krijgen om te onderzoeken waar hun talenten liggen en dat ze deze benutten doordat ze onderwijs op maat krijgen. Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen, is als jongeren terugkijken en in hun woorden aangeven dat ze gezien werden, mochten zijn wie ze waren, dat ze veel geleerd hebben en dat ze zijn gegroeid als mens. Als ze een fijne tijd bij ons op school hebben gehad, dan hebben we het goed gedaan! Daar ben ik dan heel erg trots op.”

Vernieuwingen

“We zijn volop bezig met nieuwe ontwikkelingen zoals het nog beter koppelen van de theorie en praktijk. Want hoe mooi is het als je de theorie direct in de praktijk kunt toepassen? Daar leer je heel veel van. Een ander voorbeeld is de nieuwe leerweg in het VMBO. De gemengde en theoretische leerweg worden samengevoegd tot één nieuwe leerweg. Hierbinnen volgen alle leerlingen een praktijkgericht programma zodat ze zo goed mogelijk voorbereid zijn op een vervolgopleiding in het mbo of de havo. Binnen MBO 1&2 werken we hard aan het versterken van de relatie met het bedrijfsleven om goede en aantrekkelijke lessen in de praktijk te geven.”

Toekomst van groen onderwijs

“Eigenlijk kun je niet om het groene onderwijs heen. Carola Schouten, minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, heeft al eens gezegd dat jongeren uit het groene onderwijs de mensen zijn die bepalen hoe de toekomst er uit gaat zien. Daar dragen wij bij Nordwin College ons steentje aan bij. Het is daarbij ook belangrijk dat jongeren een opleiding kiezen waar ze écht blij van worden. Als je nu bijvoorbeeld het profiel Groene Productie kiest, kun je na je examen prima naar het MBO Techniek, Economie, Zorg, Mode of HAVO gaan. Maar je kunt natuurlijk ook door in de kansrijke groene sector! Bijvoorbeeld MBO op niveau 1 of 2 in Buitenpost of niveau 3 of 4 in Leeuwarden. Mijn advies: Kies dus nu vooral wat je hart je ingeeft, na je examen kan je nog alle kanten op!”

Goede school 

“Nordwin College is de betrouwbare, goede school in de regio. Al jaren scoren wij heel goed op onderwijskwaliteit, leerlingtevredenheid en leerlingbegeleiding. Dat is mooi en daar werken we iedere dag heel hard aan. Dat horen we ook terug van de ouders, basisscholen, het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven. Dit jaar zijn we door Elsevier EW zelfs beoordeeld als ‘Superschool’.”

Fusie met Aeres

“‘Nordwin College’ heet na de zomer ‘Aeres’. We fuseren en kunnen daardoor profiteren van elkaars deskundigheid en specialismes. Aeres heeft bijvoorbeeld een mooi lesprogramma over het inzetten van drones in de landbouw wat wij heel goed kunnen inpassen. Binnen Aeres hebben we straks ook het hbo, wat een eventuele doorstroom makkelijker kan maken.”

Richard van der Molen is getrouwd, heeft 3 kinderen, houdt van zeilen en klussen. Van der Molen heeft 18 jaar ervaring in de groene sector, van uitgangsmaterialen tot Bloemenveiling, van veevoeders tot machinefabriek. Na deze eerste fase heeft hij de overstap naar het MBOen VO-onderwijs gemaakt. Na 17 onderwijs jaar is hij nu weer terug in de Groene sector, het groene onderwijs. “Dat voelt goed en vertrouwd”.

Meer weten? Kijk op:
www.nordwincollege.nl
www.scholenopdekaart.nl
www.aeres.nl