Jubileum Survivalrun jaar uitgesteld

Jubileum Survivalrun jaar uitgesteld

Kootstertille Dit jaar hadden ze hun 20-jarig jubileum willen vieren, maar door corona kan de Survivalrun in Kootstertille helaas niet doorgaan. “De run is een enorme organisatie en we hebben al vroeg moeten beslissen om het af te lasten. We gaan nu volgend jaar op 13 maart 2022 ons jubileumfeest vieren”, zegt voorzitter Theo Posthumus van de Stichting Survival Kootstertille.

Gelukkig kon de 19e editie van de Survivalrun vorig jaar op de valreep nog wel doorgaan. “De run was net een week voor de eerste lockdown. We organiseren het evenement altijd op de tweede zondag van maart en dat viel op 8 maart vorig jaar. Het kon toen nog best, ook omdat er maar weinig corona was op dat moment in het Noorden. Maar als we de run een week later hadden gepland dat was het niet meer gelukt. “

De Survivalrun trekt de laatste jaren zo’n 1500 deelnemers en er werken 400 vrijwilligers aan mee. “Het is één van de grootste evenementen van het Noorden. Als het mooi weer is dan lopen er zo 10.000 mensen rond in de Tille”, aldus de voorzitter. “We hebben daarom in oktober vorig jaar al besloten om de run niet door te laten gaan. We zijn geen virologen, maar het voelde niet goed. Je moet reëel zijn. En het blijkt een goede beslissing te zijn geweest. Er werken veel mensen aan mee en die willen duidelijkheid. We hebben geen seconde spijt gehad van de keuze.”

Leaver dea as slaef’

Posthumus is een echte survivalrun fan. Hij en zijn broer Harrie begonnen begin jaren negentig al met het lopen van parcoursen in Leeuwarden. Een run wordt in weer en wind gehouden in een natuurlijk terrein en de deelnemers moeten hardlopend een parcours lopen met verschillende hindernissen. “Je moet wel doorzettingsvermogen hebben en het echt mooi vinden. Het is soms loodzwaar en dan moet je op karakter doorgaan. Je geeft nooit op. Ons motto is dan ook ‘Leaver dea as slaef’. Je moet het echt leuk vinden, want anders hou je het niet vol. “

In 2002 begonnen ze hun eigen survivalrun in Kootstertille en de club heeft ondertussen 250 leden. “We trainden in het begin in de tuin en er kwam steeds meer belangstelling om mee te trainen. De groep werd steeds groter en we besloten om zelf een run te organiseren. Eerst liep het parcours vooral rondom het dorp, maar de laatste tijd ook door het dorp. “De mensen vinden het prachtig. De Tille hangt dan vol vlaggen. Het evenement wordt heel breed gedragen in het dorp.”

Opbouwen

Zeven weken voor de survivalrun – eind januari – begint een hele ploeg al met het opbouwen van de hindernissen. “Als één persoon alles zou moeten opbouwen dan waren er 300 bouwdagen nodig. Wij bouwen in zeven dagen alles op met een hele groep mensen. Het is heel veel werk, maar zo voelt het voor ons niet. De zeven bouwzaterdagen zijn voor ons een echt feestje waarbij we samen koffie drinken en eten in een speciaal gemaakte kantine. ”, vertelt Posthumus over de voorbereidingen. “We zetten een soort commandocentrum op.

Het 20-jarig bestaan zou gecombineerd worden met het Open Nederlands Kampioenschap Middellange Survivalrun. “Dit hadden we speciaal aangevraagd. Bij het NK Survival zetten we altijd een extra tandje bij en maken we het parcours net wat zwaarder. Dan komt er een grotere groep naar de run waaronder echte diehards. In 2022 hopen we het jubileum met NK wel te kunnen organiseren. ”

Trainen

Gelukkig kan er nog wel getraind worden op de survivalbaan aan de oostkant van Kootstertille. “We hebben hier een prachtig gebied toegewezen gekregen. Wekelijks komen er leden naar de survivalbaan toe en daar wordt coronaproof getraind in duo’s. “We leggen de instructies klaar liggen en iedereen krijgt een gekleurde band om zodat men weet welke duo’s bij elkaar horen. Zo kunnen we toch nog buiten bezig zijn. En daar zijn we heel blij om in deze coronatijd.”