Hoe zorg je ervoor dat je geld meer waard kan worden?

Aangeboden door: litebit.eu

Hoe heerlijk is het: je hebt geld, en zonder dat je er iets voor hoeft te doen wordt dat iedere dag een beetje meer waard. Helaas werkt het in de meeste gevallen niet zo. Ja, als je het op de juiste manier belegt of anderszins ‘wegzet’ dan kan je geluk hebben, en krijg je uiteindelijk meer geld ervoor terug.

En nee, daar hoef je niet veel voor te doen. Behalve dan het risico lopen dat het ook mis kan gaan, en je geld minder waard wordt.

Slapend rijk worden? Die tijd lijkt voorbij te zijn

Nog niet zo lang geleden konden we echt slapend rijk worden. Of in ieder geval rijker. De rentes op goede spaarrekeningen waren zodanig dat je geld, zeker als je er een flink bedrag op had staan, iedere dag een beetje meer waard werd. Genoeg om de inflatie te corrigeren, vaak, en zelfs genoeg om je geld dus echt meer waard te laten worden. Slapend rijk werd je er misschien niet mee, het is niet alsof je spaargeld zich vanzelf verdubbelde, maar lekker meegenomen, dat was het zeker. Zeker omdat het plaatsen van geld op een spaarrekening min of meer risicoloos was. Je geld stond er veilig, je kon het niet verliezen. Het enige dat kon gebeuren is dat de rente zo laag zou komen te staan dat je geen winst meer maakte, en je geld door inflatie iets minder waard zou worden. Precies hetzelfde zou het geval zijn als je het geld contant in een kluis had bewaard, waarmee je geld op een spaarrekening plaatsen de veiligste manier was om je geld een goede kans te geven zijn waarde te behouden of om het zelfs in waarde te laten stijgen.

Inmiddels is het moment aangebroken dat de rentes vrijwel 0 zijn, en je dus nauwelijks meer winst maakt op een spaarrekening. De rente is vaak niet eens genoeg om de inflatie op te vangen. De tijd dat je zonder risico te lopen je spaargeld wat meer waard kon laten worden lijkt dus voorbij te zijn. Wil je dit nu bereiken, dan zal je enig risico moeten lopen. Hoeveel, dat bepaal je zelf.

Wat doe je ermee?

Er zijn veel manieren om je spaargeld de kans te geven om in waarde toe te nemen. Wat al deze manieren met elkaar gemeen hebben, is dat je ook het risico loopt dat het geld minder waard wordt. Beleg je in vastgoed, dan loop je het risico dat het minder waard wordt, net als bij aandelen. En ook op de crypto markt, een vrij nieuwe manier van beleggen, is dit risico aanwezig. Als je een deel van je spaargeld omzet in, bijvoorbeeld, Litecoin, dan is er (zeker als je de koersen goed in de gaten houdt) een kans dat je dit later weer met winst kunt verkopen. Het kan echter ook zo zijn dat de koersen dalen, en je verlies maakt.

De tijd van slapend winst maken zonder risico te lopen, die is voorbij. Ben je bereid het risico aan te gaan, dan kun je echter nog steeds op aardig wat manieren winst maken met je spaargeld.