Programma ligt al weer klaar

Rottevalle Het dorpshuisbestuur van ‘It Werflân’ in Rottevalle heeft ondanks de coronacrisis toch weer een programma klaar liggen. “We willen wel plannen hebben voor als alles open mocht gaat”, vertelt secretaris Hennie Meppelink .

 “We hebben vooral gekeken naar wat er nog wel kan. Wat kan er nog georganiseerd worden zonder horeca? En natuurlijk kunnen we altijd nog geplande activiteiten doorschuiven naar een later tijdstip”, voegt ze er aan toe. “We hebben het afgelopen jaar wel vaker zaken moeten afzeggen of doorschuiven. Dat vinden we niet erg. Natuurlijk is het jammer van de inspanning, maar dan proberen we het later wel weer. We hebben ook een activiteitenlijst gemaakt met veel workshops, zoals porselein stippen, bloemschikken, naailessen of macramé. Dit zijn dingen die gemakkelijk en snel opgeschoven kunnen worden en op een later tijdstip opnieuw ingepland kunnen worden”.

Samen

Net als alle overige dorpshuizen in Friesland en Nederland heeft ‘It Werflân’ een groot deel van het jaar de deuren moeten sluiten door de coronacrisis. Het seizoen van 2020/2021 is grotendeels in het water gevallen, maar Meppelink hoopt dat er in februari nog wat kan worden georganiseerd. Mensen willen graag weer samen wat doen, zo ervaart ze in het dorp en haar omgeving. Het sociale aspect van de coronacrisis moet niet onderschat worden, merkt ze ook in haar dagelijks werk als psycholoog. “Mensen krijgen steeds meer met vereenzaming te maken. We zijn sociale wezens en hebben zo nu en dan een sociaal gebeuren nodig”.

Ondanks de corona-maatregelen van het afgelopen jaar zijn er nog wel een paar activiteiten geweest in Rottevalle. “ We hebben nog een paar leuke dingen kunnen doen gelukkig. Natuurlijk allemaal coronaproof, maar we waren blij dat we dit nog konden doen als dorp”, voegt ze er aan toe. Als voorbeelden noemt ze start van het culturele seizoen ‘Rottefalle Brúst’ in september en een workshop kerststukjes maken in december. “It Werflân is heel geschikt om alles ruim op te zetten. We kunnen muren tussen de ruimtes verwijderen zodat we meer afstand hebben tussen de tafels. Iedereen deed netjes een mondkapje op als ze rondliepen. Mensen krijgen weer energie als er wat wordt georganiseerd. Je ziet het ook als de mensen bij elkaar zijn. Iedereen wil even weer bijpraten en dat is belangrijk. Dat zag je in december bij de workshop ook”.

Kosten

Financieel heeft de coronacrisis ook consequenties. Met weinig inkomsten, met name omdat de horeca-functie is stilgelegd, en het doorlopen van de vaste lasten wordt er een tekort gedraaid dit jaar. “Het gaat wel om duizenden euro’s. Gelukkig hebben we via Doarpswurk, de overkoepelende organisatie van dorpshuizen en dorpsbelangen, een vergoeding van 4000 euro gekregen. En ook uit andere potjes konden we geld krijgen voor de corona-spullen zoals desinfecterende geld. En we hebben wel wat reserves. Maar het tekort loopt wel op tot 5000 euro’s”.

Vrijwilligers 

Met meer dan veertig vrijwilligers wordt het dorpshuis in Rottevalle draaiende gehouden. “We hebben een hele leuke groep, waarbij iedereen wel zijn vaste dingen doet. De één is handig, de andere maakt koffie bij vergaderingen, een derde draait bardiensten en zo is er altijd wel iemand die wat wil doen. Het is een hele betrokken groep en zo hou je de boel ook draaiende”. Uit de opsomming van de activiteiten in ‘normale’ tijden, blijkt dat er in Rottevalle genoeg te beleven is. “We hopen dat we in februari eventueel weer dingen kunnen oppakken, maar dat is nog allemaal onzeker. We hebben in ieder geval een programma”.