Agenda Maskelyn 2021-2022 al ruim gevuld

Het afgelopen jaar bestond Maskelyn Buitenpost twintig jaar. In die twintig jaar organiseerde het bestuur van Maskelyn ieder jaar zo'n 6-7 voorstellingen, zowel muzikale- als theatervoorstellingen, in en rondom Buitenpost. Het unieke aan deze voorstellingen is dat deze niet op een vaste locatie gehouden worden. Per voorstelling wordt gekeken naar welke locatie het beste bij de voorstelling past.

BUITENPOST - Zo komen de bezoekers onder andere in zalencentrum The Point, de Mariakerk en in het Interieurcafé van Pilat & Pilat. Door het seizoen van 2020-2021 is inmiddels een streep gezet. De agenda voor het seizoen 2021-2022 heeft echter al de nodige invulling gekregen. ,,De voorstellingen die we dit seizoen zouden doen, hebben we doorgeschoven naar volgend jaar. We hopen en gaan er ook van uit, dat het dan weer kan", aldus Rinze Fokkema.

Afgelopen maand werd duidelijk dat het seizoen 2020-2021 'm niet meer zou worden. ,,We hebben heel hard ons best gedaan om een soort 'corona-protocol' te bedenken waarbij bijvoorbeeld dertig bezoekers op anderhalve meter afstand tóch van theater- en muziekvoorstellingen zouden kunnen genieten. Zo zouden we bijvoorbeeld in september de voorstelling 'Wat soesto' van Pier21 op bezoek krijgen. Dat kon toen niet doorgaan, en daarom verschoven we het naar november. Omwille van de anderhalvemeterregel zouden we daarvoor verhuizen naar de sporthal, waar meer ruimte was. Daar hebben we ook wat subsidie voor gekregen, voor de extra kosten die dat met zich mee zou brengen. Maar helaas kon ook in november de voorstelling niet doorgaan", vertelt Joke Bakker. ,,We zijn per voorstelling gaan bekijken wat er eventueel wél mogelijk zou zijn. Maar in december belden artiesten ons af. Hoe graag ze ook wilden optreden, ook zij zagen het niet meer zitten. Dan houdt het op."

Wat nog wél lukte, was een livestreamconcert van Gurbe Douwstra eind november. Een cadeautje voor de bezoekers die al zo lang niet een concert of voorstelling hadden kunnen bezoeken, en tevens een bedankje naar de trouwe sponsoren die het afgelopen jaar niet afgehaakt zijn maar Maskelyn nog altijd een warm hart toedragen. ,,Daar hebben die middag zo'n driehonderd mensen naar geluisterd", vertelt Fokkema. ,,Dat zijn meer mensen dan dat er op een voorstelling of concert afkomen. In The Point bijvoorbeeld kunnen zo'n 175 mensen. We vonden het erg leuk dat dit concert zo goed bekeken en beluisterd werd. Daaruit bleek dat cultuur wel degelijk bij de mensen leeft, ook nu we al zolang geen voorstellingen hebben kunnen bezoeken."

Het bestuur van Maskelyn mist zelf ook de gezelligheid en sfeer van de 6 à 7 voorstellingen per jaar. ,,Het is niet alleen de voorstelling zelf, maar ook de voorpret, de spanning van of er wel genoeg mensen zouden komen, de gezelligheid bij het klaarzetten, de bezoekers verwelkomen, het napraten na een voorstelling en vervolgens het opruimen en het evalueren van de avond", aldus Fokkema. ,,Ik kan best zeggen dat ik het wel mis", vertelt Bakker. ,,Het is natuurlijk een luxe om een voorstelling te bezoeken, maar cultuur is voor mij ook wel degelijk een behoefte. Zo voel ik het wel. Het geeft sjeu aan het leven en het geeft voldoening als een voorstelling slaagt."

Het bestuur zet nu in op het einde van 2021. Het eerste concert dat in de agenda staat is Frisicana III met Gurbe Douwstra, Piter Wilkens en Marcel Smit op 3 oktober, gevolgd door Fryslân Brass en Lijn 12 op 12 december, Jack Bottleneck op 16 januari 2022, "Echt wier" van J&M Teaterwurk op 30 januari en Te Plak van Gurbe Douwstra, Wander van Duin, Johanna Hamstra en Jan de Vries op 3 april. Het ligt in de planning om daar nog één of twee voorstellingen aan toe te voegen. Het is nog een hele tijd vooruit, maar met het vastleggen van deze data hoopt het bestuur van Maskelyn de artiesten wat perspectief te bieden, de bezoekers iets te geven om naar uit te kijken en ook de ondernemers van de horecagelegenheden te laten weten dat zij volgend jaar gewoon op Maskelyn kunnen rekenen. ,,Wij zijn natuurlijk geen dorpsfeest waar veel aan te verdienen valt, of een vereniging waar ze wekelijks veel bezoekers van ontvangen, maar we zorgen toch voor leuke avonden en ook die worden door de horecaondernemers gemist. Voor hen vinden we het heel erg hoe het momenteel gaat", besluit Fokkema.

Wie de livestream met Gurbe Douwstra gemist heeft kan deze terugkijken op www.maskelynbuitenpost.nl