Een kosmische flipperkast

Surhuisterveen/Burgum In haar jonge jaren verzamelde Anneke Idsardi (59) uit Surhuisterveen al zwerfstenen bij Strandheem. Op latere leeftijd raakte ze vooral geïnteresseerd in meteorieten en op het moment liggen ongeveer 75 van haar stenen in het Observeum te Burgum.

Het museum en sterrenwacht Observeum is helaas dicht op het moment, net als alle musea in Nederland. “Maar mijn expositie onder de naam ‘Meteoriet …of toch niet? ‘ is al in september begonnen. Gelukkig hebben een aantal mensen en mijn familie het wel kunnen zien”, zegt de hobbyist. In overleg met beheerder Melvin van der Veen en collectiebeheerder Ant Wiersma van het Observeum is Anneke haar expositie verlengd tot en met het Paasweekend. “Je hebt dus een primeur”, zegt ze lachend. “Hopelijk kunnen we nog open voor die tijd, maar het is afwachten wat de overheidsmaatregelen zijn qua corona”.

In een speciale zaal staan vijf vitrines met daarin de meteorieten van verzamelaar Anneke. Als hobbyist is ze heel trots op de expositie. “Ik was heel verbaasd dat ik een hele zaal toegewezen kreeg”. De stenen liggen overzichtelijk uitgestald met aan het begin een grote steen uit de eigen collectie van het Observeum. Hoewel in eerste instantie werd gedacht dat het om een meteoriet ging, bleek de steen een gewone ijzerslak – bijproduct van de ijzerindustrie – te zijn. “Het is heel belangrijk dat een steen goed wordt onderzocht. Dat is ook het uitgangspunt geworden van de tentoonstelling ‘Meteoriet…of toch niet?’.

Interesse

De verzamelde stenen uit haar jeugd zijn helaas niet bewaard gebleven, op één steen met een fossiele zee-egel na. “Ik heb tot mijn veertiende jaar verzameld, maar daarna is de interesse wat verflauwd. Ik ging naar school, trouwde en kreeg kinderen. Waar de stenen uit mijn jeugd zijn gebleven weet ik eigenlijk niet. Pas eind jaren negentig ben ik weer serieus met de hobby begonnen. Mijn kinderen zaten voor het tv-programma ‘Het Klokhuis’ en daar zag ik mensen stenen hakken uit de steengroeve bij Winterswijk. Ik ben daar naartoe gegaan en ook lid geworden van de Friese afdeling van de Stichting Geologische Aktiviteiten. Ik wilde meer weten over geologie in de breedste zin van het woord en ging mij specialiseren in het verzamelen van meteorieten. Wat is de herkomst en geschiedenis van een steen en hoe komen ze hier terecht? ”.

De hobbyist uit Surhuisterveen vertelt honderduit over haar meteorieten, die ze vooral koopt op ebay of op beurzen. “Je vind ze niet zomaar in de natuur helaas, behalve in veel woestijngebieden in Noord-Afrika, Australië en de Verenigde Staten bijvoorbeeld. In 2000 ben ik begonnen met het aankopen van interessante meteorieten. Al mijn verjaardagsgeld stak ik in stenen. Ze waren toen nog niet zo duur, maar op het moment stijgen de prijzen snel helaas”. Ze koopt alleen geclassificeerde meteorieten, die ‘gekeurd’ zijn door de International Meteorite Collectors Association (IMCA). “Je weet dan zeker dat je een ‘echte’ meteoriet koopt en niet maar gewoon een stukje steen”.

Murchison

Sommige stukken meteoriet zijn heel groot, maar de meeste zijn maar een paar centimeter of nog aanzienlijk kleiner. “De vorm van de stenen hangt af van de samenstelling van het materiaal en de snelheid en hoek waarmee het in de atmosfeer komt. Sommige belanden in zee, anderen verbranden door de hitte. Het is een kosmische flipperkast wat dat betreft”.

De meest bijzondere meteoriet uit de Anneke’s collectie is de Murchison, die in 1969 in Australië neerstortte. Het stukje meteoriet ligt apart uitgestald en is zeven miljard oud, vertelt de hobbyist. “Het is de oudste materiaal gevonden op aarde. Ik ben heel blij dat ik er een stukje van heb in mijn verzameling”.

Oproep

Wie heeft nog meer een bijzondere hobby? Iedereen in de gemeente Achtkarspelen met een speciale hobby op welk gebied ook mag dit mailen naar yke.bremer@ndcmediagroep.nl We komen dan graag langs voor een interview om de hobby in de schijnwerpers te zetten.