Renleda Coaching helpt tegen mentale of fysieke vermoeidheid

SURHUISTERVEEN Het een bijzondere tijd, dat zorgt voor veel spanning en onzekerheid. Activiteiten, uitjes, banen en sociale contacten vallen grotendeels weg.

Helaas blijkt in de praktijk dat het soms nog niet zo gemakkelijk is om goed om te gaan met deze situatie. Stress ligt op de loer waardoor je uit balans raakt en minder stabiel bent. Overige stressfactoren in je leven kunnen ook invloed op de geestelijke- en lichamelijke toestand hebben en in het dagelijkse functioneren beperken.

De signalen van stress zijn:

• Je gedachtes kunnen invloed hebben op je concentratie, gepieker of vergeetachtigheid.

• Je emotie kan zorgen voor minder ontspanning, prikkelbaarheid of angst.

• Je lichaam kan zorgen voor een gespannen gevoel, hoofdpijn of slaapproblemen.

• Je gedrag maakt het dat je sneller ruzie maakt of dat je je juist afzondert.

Hoe herken je stress en hoe ga je hiermee om?

Janny Huisma werkt als persoonlijke stresscoach. Wanneer de stress, angst, paniek of hyperventilatie je leven gaat beheersen is het tijd om hulp te vragen. Deze blokkades en belemmeringen hebben invloed op je humeur en je lichamelijke gesteldheid. Situaties ga je uit de weg waardoor je meer gaat piekeren. Als ervaringsdeskundige weet ze als geen ander hoe het is om in een neerwaartse spiraal vast te komen zitten. Het goede nieuws is dat zij kan helpen om weer grip op de situatie te krijgen. Dit door middel van sociale steun, tips en trucs. Binnen haar praktijk werkt ze met de vier gezondheidspijlers om lichaam en geest in balans te houden.

1. Bewustwording: Wat voel je in je lijf, wat zegt jouw intuïtie, hoe ervaar jij de wereld om je heen?

2. Mindset: Welke dingen geloof je over het leven, over jezelf en hoe je in het leven staat?

3. Ademhaling: Door een stressvol leven gaan we steeds sneller en oppervlakkiger ademen. Door veel te ademen krijgt je lichaam te veel zuurstof binnen en geef je lichaam te weinig koolzuurgas af. Er ontstaat een disbalans van koolzuur en zuurstof in je lijf waardoor hyperventilatie ontstaat.

4. Voeding: Voeding is voor veel mensen een bron van lichamelijke stress zonder dat ze het in de gaten hebben. Bewerkte voeding (ik spreek dan liever over ‘vulling’) kan bij stress je vitaliteit en stressbestendigheid verlagen. Door middel van een vingerprik kan ik tekorten in je lijf opsporen zodat je weer beter in je vel komt te zitten.

Wie klaar is om aan de slag te gaan met ‘vage’ klachten, kan terecht bij Renleda Coaching. Meer informatie staat op www.renledacoaching.nl.

Renleda Coaching is gevestigd aan De Kolk 16 (Helfrich) te Surhuisterveen.