Wander van Duin: ,,De saamhorigheid in de muziekwereld is groot"

Voor de meeste mensen die hun brood verdienen met het maken van muziek is 2020 een drama. Optredens zijn veelal geannuleerd, lesgeven gaat lastiger op afstand en heb je nog wel eens een optreden dan komt er maar een handjevol mensen naar het optreden. Vanwege de maatregelen, of omdat te weinig mensen een bezoekje aan een concertzaal aandurven.

BUITENPOST - Wander van Duin uit Buitenpost is één van de muzikanten voor wie 2020 heel anders is geworden dan vooraf gehoopt. ,,2020 zou juist hét jaar worden om veel op te gaan treden en een financiële buffer op te bouwen. Pakt dat even anders uit!" Dankzij online lesgeven, kleinschalige workshops ukelele en bijzondere kansen op de juiste momenten heeft Van Duin de schade financieel wat beperkt weten te houden. En ook al is 2020 niet geworden wat Van Duin ervan gehoopt heeft, toch kijkt hij met name met positieve gevoelens terug op de afgelopen periode.

,,Ik heb de afgelopen tijd regelmatig met zweethandjes naar de persconferenties zitten kijken. Toen in maart duidelijk werd dat er een lockdown zou komen, voelde het voor mij alsof ik met een rotvaart tegen een muur aanreed en ik in één klap alles kwijt was waar ik de afgelopen jaren zo hard voor gewerkt heb. Blinde paniek, zo heb ik die eerste dagen ervaren. Ik zou dit jaar onder andere met Gurbe Douwstra een hele tour doen. We hadden net de premiere gehad, we zaten er net lekker in en toen, pats: afgebroken." Al snel herpakte Van Duin zich. Zijn dochter kwam thuis te zitten van school en kreeg een heel lespakket mee. 's Ochtends hielp Van Duin haar met schoolwerk, en zo kwam er al snel weer structuur in de dag. Twee lichtpuntjes kwamen er in die tijd op zijn pad: hij werd gevraagd om mee te werken aan een project in Oudega, Gaasterland en een online coach bood muziekdocenten een gratis online training aan over hoe zij hun muzieklessen digitaal voort konden gaan zetten.

,,Dat project in Oudega ging om een echtpaar dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joods stel en hun zoontje ondergedoken had. In het kader van 75 jaar bevrijding was er in Oudega door de schoolkinderen een heel toneelstuk gepland, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan. Er werd toen voor gekozen het toneelstuk in een podcast te gieten. Ik stelde voor om er een soort hoorspel van te maken, waarbij de kinderen stukken tekst inspraken via de telefoon. Ik maakte er zelf de nodige geluidseffecten bij, met behulp van mijn dochter. Moest er ergens een deur dichtslaan? Dan hielp mij dochter mee."

Waar Wander ook blij mee is is de keuze om workshops ukelele te gaan geven. Daar was hij begin 2020 mee begonnen, en dat bleek ook zeker in coronatijd een schot in de roos. ,,Ik heb de afgelopen jaren veel 1-op-1 les gegeven, maar je merkt dat de belangstelling daarvoor aan het afnemen is. Maar workshops, in een klein groepje iets leuks ondernemen, dat wordt wel veel leuk gevonden. De ukelele is daar een uitstekend instrument voor. Het heeft maar vier snaren en met twee vingers kun je er al verrassend veel muziek uithalen. De workshops ukelele bestaan uit drie lessen. Vaak zijn mensen wat sceptisch; hoeveel kun je nou leren in drie avonden? Maar ik geef deelnemers de garantie dat ze al voor de eerste pauze een liedje kunnen spelen, en dat lukt ook eigenlijk altijd."

Daarnaast is Van Duin ook online muziekles gaan geven, wat voor sommige deelnemers juist drempels wegnam. Zo heeft Van Duin zelfs een leerlinge in Denemarken zitten, voor wie muzieklessen anders niet binnen handbereik waren.

Terugkijkend op de afgelopen periode overheerst bij Van Duin het gevoel van saamhorigheid. ,,Dat heeft mij heel erg verrast. In de muziekwereld heerst nog altijd het gevoel dat men samen de schouders eronder moet zetten, en dat men de uiterste best doet om er het beste van te maken. We willen simpelweg niet stilvallen. We willen doorgaan met muziek maken. We kijken naar wat er wél kan, zonder de randjes op te willen zoeken. De creativiteit en de veerkracht van alle betrokkenen is heel mooi."

Hoe de toekomst eruit gaat zien voor muzikanten en muziekdocenten als Wander durft hij nu nog niet te zeggen. ,,Maar ik denk wel dat we in de muziek over enige tijd gaan spreken van 'de tijd vóór en de tijd ná corona', net zoals het internet en de mogelijkheid daarmee muziek te downloaden een groot kantelpunt was, evenals de opkomst van CD's. Deze periode zal heel bepalend zijn voor hoe de muziekwereld er in de toekomst uit komt te zien."