Nyk de Vries maakt poëziefilm 'Begjin/Begin'

NOARDBURGUM Nyk de Vries maakt als Dichter fan Fryslân een serie van zeven korte poëziefilms.

De eerste film ‘Begjin’ ging onlangs in première bij Omrop Fryslân, de rest van de serie verschijnt in december en in de loop van volgend jaar. Het project is een samenwerking met filmmaker Herman Zeilstra met wie Nyk eerder een reeks korte films maakte.

Opvallend aan de films, in de stijl van een videoclip, is de mix van fictie en documentaire elementen. In de eerste film, met Lolkje Algra en Kees 'Kesanova' de Vries, is te zien hoe uit een conflict een gedicht kan ontstaan. In dit artikel van Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant vertellen de twee makers over hun samenwerking.

‘Begjin/Begin', met ondertitels in het Engels van David Colmer, is hier te zien: https://dichterfanfryslan.nl/nl/2020/11/09/premiere-poezievideo-dichter-van-fryslan-begjin/ , maar ook via facebook en youtube.

Momenteel tourt Nyk de Vries als Dichter fan Fryslân langs middelbare scholen in Friesland. Tijdens de schooloptredens laat hij zien waarom poëzie en literatuur zo mooi kunnen zijn: 'Omdat het gaat over jezelf, over mensen in dezelfde steden en dorpen, met dezelfde vragen en verlangens.’