Diamanten paar Van der Velde in ‘t zonnetje

SURHUISTERVEEN Echtpaar van der Velde-Rijploeg uit Surhuisterveen was dinsdag 60 jaar getrouwd.

Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen bracht diamanten paar een bezoek om hen te feliciteren. Luit van der Velde werd geboren op 12 oktober 1932 in Zuidlaren. Ali van der Velde-Rijploeg kwam een kleine vijf jaar later ter wereld: op 6 april 1937 zag zij het levenslicht in Zijldijk.

Ze leerden elkaar kennen in het sanatorium in Appelscha. Luit was daar opgenomen en Ali werkte daar destijds als verpleegkundige. In 1960 stapten ze in het huwelijksbootje. Na hun trouwen woonden ze achtereenvolgens in Roden, Zwagerveen en vanaf 1964 in Surhuisterveen. Hier wonen ze tot op de dag van vandaag nog. Het echtpaar kreeg 2 zonen en 2 dochters en hebben ook 11 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

Luit volgde een opleiding tot metaalbewerker en ging daarna aan de slag in een machinefabriek. In 1987 begon hij voor zichzelf en richtte hij in Appelscha, samen met zijn zoon en een compagnon, Machinefabriek van der Velde & Boerhof BV op. Dit bedrijf bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds.

Bestuursfuncties

Naast zijn werkzame leven vervulde Luit verschillende bestuursfuncties bij o.a. de muziekvereniging en de jacht- en schietvereniging. Nu vervult hij nog steeds de rol van bestuurslid bij een biljartvereniging in Surhuisterveen. Vanwege de vele verschillende vrijwilligersfuncties werd hij in 2008 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tot aan haar trouwen was Ali werkzaam als verpleegkundige. Daarna zorgde ze voor het huishouden en de kinderen. Toen de kinderen wat ouder werden ging ze aan de slag als verpleegkundige in Beatrixoord te Haren. Dit heeft ze tot 1990 gedaan. Ook zij was actief in het verenigingsleven en had ze verschillende bestuursfuncties bij o.a. een tweetal vrouwenverenigingen in Surhuisterveen. Het paar woont nog zelfstandig, is grotendeels zelfredzaam en dat in vrij goede gezondheid.