Wat je moet weten over de iconische coltrui

Aangeboden door: heerenzaak.nl

De coltrui, een echte klassieker die in elke kledingkast wel een plekje verdient. Mannen waarderen de coltrui enorm, omdat het voor vele doeleinden geschikt is. De maandelijkse vergadering of een feestje in de straat, een coltrui kan altijd.

Het lekkere van een deze categorie truien is dat deze nog een graadje warmer zijn dan gewone truien. De hoge kraag beschermt heerlijk tegen de wind. Het is elk najaar een echte eye-catcher. Lees in dit artikel alles over de heren coltrui.

Turtleneck geschiedenis

Het ontstaan van de coltrui, ook wel bekend als turtle neck, vond plaats rond 1400. Pas na 1900 begon de populariteit te groeien. Een groepje eilanden bij Ierland, de Aran Eilanden is de geboorteplaats van de coltrui. In de vijftiende eeuw waren vissers op zoek naar een oplossing om zichzelf te beschermen tegen de kou. Ze vonden een aantal manieren om een trui te maken, met verschillende halsconfiguraties. Het resultaat hiervan is de coltrui. De vissers zorgden voor dikke wol bij het maken van de trui, zodat de kraag veel wind tegen hield en daarnaast hoog op getrokken kon worden.

Iconen met coltruien

Rond de jaren 70 was de populariteit van de trui het hoogst. Dit kwam omdat Steve McQueen een navy blauwe coltrui aanhad in de iconische film: Bullit. De prachtige groene Ford Mustang uit 1968 die scheurde door de straten van Detroit in combinatie met de statige coltrui zorgde voor een nog nooit eerder geëvenaarde piek in coltrui verkopen.

Niet alleen iconen uit de filmwereld, maar ook de techwereld draagt men graag coltruien. Steve Jobs, de voormalige eigenaar en oprichter van Apple was ook een liefhebber. Het was een zakelijke zwarte coltrui.

In de James Bond films zijn er aan heren coltruien ook geen gebrek. Daniel Craig, die bekend is van James Bond films zoals “Casino Royale” en “Skyfall” en in 2021 in “No time to die” weer deze als laatst de rol aanneemt al een aantal jaar James Bond speelt en binnenkort in 2021 in de nieuwste film No time to die weer de show steelt, liet zien hoe stoer en mannelijk een coltrui is.

In 2018 maakt Justin Timberlake een statement door tijdens de lancering van zijn nieuwe nummer “Filthy” een coltrui met twee witte strepen in de oprolbare kraag. De karakteristieke kraag met het dubbel streep design is ontworpen door Todd Snyder. Een hals met deze configuratie zie je niet vaak. Het gros van de coltruien lijkt op die van Sean Connery uit de jaren 70. Ook hij droeg het vaak in onder andere de tijd dat hij de rol van James Bond op zich nam.

Online coltruien voor heren

Normaal gesproken is bij het dragen van een coltrui de hals erg belangrijk. Een ronde hals is namelijk meer geschikt voor een casual dresscode en een V-hals voor formele gelegenheden. Een coltrui is ideaal, want beide categorieën zullen een coltrui niet misstaan. Het is wel zaak dat men oplet welke pasvorm er wordt gehanteerd. Mannen hebben namelijk een verschillende behoefte aan ruimte om te bewegen in een trui. Bovendien is een trui met meer bewegingsruimte geschikter om over een overhemd te dragen dan een aangesloten model, aangezien er minder ruimte beschikbaar is voor het shirt eronder. De collectie van Heerenzaak.nl bevat prachtige coltruien voor de man. Neem eens een kijkje op de website!