Strijd tegen de Japanse duizendknoop

Surhuisterveen – Het terrein achter De Action in Surhuisterveen wordt afgegraven en gezeefd om zo het woekerende onkruid Japanse duizendknoop te verwijderen uit de grond.

De gemeente wil het bestaande parkeerterrein vernieuwen en uitbreiden als onderdeel van het vernieuwingsplan van het centrum van Surhuisterveen. ‘We hebben extra grond aangekocht en daar komen extra parkeerplekken omdat er in het centrum een aantal parkeermogelijkheden verdwijnen’, vertelt Jan de Boer, civieltechnisch projectleider van de gemeente Achtkarspelen. Op het terrein blijkt veel Japanse duizendknoop te groeien. Het is een echte probleemplant - oorspronkelijk uit Japan afkomstig - die braakliggende en oude terreinen nogal eens wil overwoekeren. De wortelstokken van de plant kunnen wel 7 meter lang worden.

Maandag is begonnen met het verwijderen van de Japanse duizendknoop, vertelt Harry Kloosterman, eigenaar van Weed Free Service. Zijn bedrijf is specialist in het verwijderen van de schadelijke exoot. ‘Sinds 2016 is er een verbod op vergif en moeten we alternatieve en milieuvriendelijke alternatieven gebruiken om onkruid te bestrijden. In dit geval gebruiken we de zeef- en later de stroomtechniek. De Japanse duizendknoop moet echt helemaal worden verwijderd. De plant komt anders gegarandeerd terug en kan door asfalt en funderingen heen groeien’.

Centrum

Op het moment wordt het centrum van Surhuisterveen opnieuw ingericht door de gemeente Achtkarspelen. Aannemingsbedrijf Witteveen is al sinds eind september druk bezig met de herinrichting. ‘Het centrum krijgt bredere wegen en wordt obstakelvrij gemaakt. Ook wordt het éénrichtingsverkeer vanaf het Torenplein richting De Dellen. Er verdwijnen een paar parkeerplekken, maar we zorgen voor compensatie op andere plekken, waaronder uitbreiding van het parkeerterrein achter de Action’.

Weed Free Service graaft de grond in delen af. De grond gaat vervolgens twee keer door de zeefmachine, legt directeur Harry Kloosterman uit. ‘Met het zeven halen we 96% van alle wortels van de Japanse duizendknoop uit de besmette grond. In het nazorgtraject gebruiken we nog de stroommethode en jagen we 6000 tot 7000 volt door de grond waardoor ook de laatste 4 % wordt gedood’.

Zeefmachine

De zeefmachine schift de afgegraven grond in verschillende delen: wortels en brokstukken en schone grond. Twee werknemers van het onkruidbestrijdingsbedrijf uit Kollum zoeken het terrein nog af naar extra wortels en verzamelen deze in een big bag die in een verbrandingsoven wordt vernietigd.

De hele procedure duurt zo’n twaalf dagen. Vervolgens gaat aannemingsbedrijf Witteveen uit Surhuisterveen aan de slag met het terrein achter de Action. Directeur Hidde van der Galiën is trots dat zijn lokale bedrijf het centrumplan mag uitvoeren, inclusief het gebied achter de Action. Het parkeerterrein wordt helemaal vernieuwd. Het bestaande deel en het extra aangekochte stuk grond worden opnieuw ingericht en er komen in totaal meer dan honderd parkeerplekken.

Yke Bremer