Echtpaar Land koninklijk onderscheiden

SURHUISTERVEEN Burgemeester Oebele Brouwer heeft vrijdagmiddag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan het echtpaar Joop en Menke Land uit Surhuisterveen. Ze zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Familieleden lokten het echtpaar met een smoes naar het gemeentehuis, waar ze de onderscheiding overhandigd kregen. De uitreiking zou al eerder plaatsvinden, maar werd vanwege corona uitgesteld. De uitreiking was daardoor soberder dan gebruikelijk en er was een beperkt aantal mensen aanwezig.

Het echtpaar is onderscheiden voor hun ruim 50-jarige vrijwillige verdiensten voor de samenleving, maar met name voor hun meer dan grote inzet voor het hertenkamp te Surhuisterveen. Tijdens de ceremonie werd ook als blijk van waardering een ‘eerste steen’ overhandigd voor de volgend jaar te openen nieuwe voederschuur op het hertenkamp. Op deze steen staan de namen van het echtpaar.

Joop is sinds de oprichting van het hertenkamp (begin jaren '70) in Surhuisterveen actief voor het hertenkamp. Hij is, samen met zijn vrouw, de drijvende kracht achter dit begrip in Surhuisterveen. Hij vervult de rol van voorzitter van de stichting en onderhoudt contacten met de leveranciers (supermarkten, bakker en groenteboer) van overtollige etenswaren ten behoeve van de dieren in het hertenkamp.

Voedsel

Menke haalt het overgebleven voedsel bij de winkels op en sorteert en verwerkt het. Haar man helpt met het gebruiksklaar maken van het brood en de groenten, zodat de dieren het kunnen eten, waarvoor hij belangeloos zijn loods beschikbaar stelt. Verder zorgt het paar voor het dagelijks voeren van de dieren, het uitvoeren van diverse onderhouds- en vernieuwingswerkzaamheden in en om hertenkamp waarbij zij eveneens belangeloos het materieel van hun loonbedrijf beschikbaar stellen. Daarnaast vervult het echtpaar een zeer belangrijke rol in de controle op het dierenwelzijn en het op peil houden van de populatie in het hertenkamp.

Mede door de grote inzet van de twee hebben vele generaties kunnen genieten van het hertenkamp en zullen ook toekomstige generaties hiervan kunnen blijven genieten. Er is er nu een voederschuur op het terrein gerealiseerd, waardoor het voortbestaan van het hertenkamp gewaarborgd is. Het hertenkamp is daardoor niet afhankelijk (meer) van de loods van de familie Land.

Ondernemend paar

Met hun loonbedrijf is het echtpaar Land al meer dan 40 jaar op agrarisch- en cultuurtechnisch gebied een begrip. Toch wisten zij naast hun bedrijf en gezin tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk. En niet alleen voor het hertenkamp. Joop Land deed ook vrijwilligerswerk voor de ijsclub, de dwerggeitenvereniging en gladheidsbestrijding.

Menke is ook actief voor de Nederlandse Federatie van dwerggeithouders, de Protestantse gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan, PKN Harkema, NCVB/Passage en de Nierstichting en het Reumafonds.