De schatzoekers van 't Fean

Een bierdopje op de grond, een vogelnestje in een boom, een buisje in de grond; doodgewone voorwerpen die je tegen kunt komen wanneer je in de natuur aan het wandelen bent. Velen van ons zullen er geen of weinig aandacht aan besteden, denken dat het afval is of dat het voorwerp er misschien wel hoort. Zo niet Marten en Hennie van Houten uit Surhuisterveen.

SURHUISTERVEEN - Ieder voorwerp dat de Van Houtens tegenkomen in de natuur wordt met enige achterdocht bekeken. Wat voor velen een doodgewoon bierdopje is, is voor hen misschien wel een verborgen schat. En ja, daarbij worden ze heus wel eens aangekeken alsof ze kierewiet zijn. Maar zo worden ze alleen maar aangekeken door mensen die geen weet hebben van de grootste hobby van de Van Houtens: Geocaching. Het fanatieke paar uit Surhuisterveen vond in elf jaar tijd al ruim 10.000 caches, die overal en nergens over de hele wereld in de buitenlucht te vinden zijn. ,,We zijn dol op wandelen, maar het is zelfs zo dat we een gewone wandeling zonder doel al niets meer aan vinden. Eigenlijk iedere wandeling heeft nu als doel om ergens een cache te vinden", aldus de schatzoekers.

Wat is geocaching?

Het kan zijn dat je nog nooit gehoord hebt van geocaching. Toch bestaat dit spel al zo'n twintig jaar. Het principe is simpel. Spelers van het spel verstoppen op zichtbare en minder zichtbare plekken in de natuur of elders op openbaar terrein 'schatten'. Veelal is dit een simpel buisje met daarin een logrol, waar de vinder zijn of haar gebruikersnaam op kan schrijven, maar er zijn ook ingewikkeldere caches, waarbij je bijvoorbeeld complete puzzels moet oplossen om een slotje te kunnen openen om zo bij de logrol te komen. Via de app Geocaching of middels een GPS kunnen andere spelers vervolgens op zoek gaan naar deze caches. In een cache kun je ook voorwerpen aantreffen, die je mee kunt nemen en vervolgens in een andere cache achter dient te laten. Dat het spel enorm populair is blijkt wel uit deze cijfers: wereldwijd zijn er ongeveer 3 miljoen geocachers actief, in Nederland zijn dat enkele tienduizenden. Over de hele wereld zijn er zo'n 3 miljoen caches verstopt, in Nederland zijn dat er meer dan 35.000.

Marten en Hennie hoorden elf jaar geleden voor het eerst van het bestaan van geocaching. Ze stonden op een camping en werden door een kennis gewezen op een munitiekistje in het bos. Marten ging mee en ontdekte daar zijn eerste cache. Sindsdien is het paar regelmatig op pad om caches te vinden. ,,Vooral in Duitsland is het erg leuk om op zoek te gaan naar caches. Er wordt daar vaak veel aandacht besteed aan een cache en wonder boven wonder wordt er daar nauwelijks iets vernield. Dat is hier helaas wel anders. Wij hadden zelf een cache, een kastje, waar men met brailleschrift de code voor het cijferslot moest ontdekken. Dat kastje is helaas vernield", vertelt Marten.

Marten en Hennie zijn zo enthousiast over het geocachen dat ze er hun vakanties op aanpassen. ,,Als we op zoek gaan naar een bestemming kijken we eerst online of en hoeveel caches er in de buurt te vinden zijn. Als dat tegenvalt dan zoeken we gewoon een andere bestemming", vertelt Hennie. Het geocachen bracht de Van Houtens op vele mooie plekken. ,,Plekken waar we anders nooit zouden zijn geweest", vertelt Hennie. ,,Dat is het mooie van deze hobby. Het gaat niet alleen maar om het vinden van een cache, maar ook om de wandeling of fietstocht er naartoe. Wat dat betreft vinden we de caches midden in de natuur het mooist, we houden wat minder van caches bij iemand in de tuin." Bij sommige caches is het mogelijk om een 'trackable' te vinden, vaak in de vorm van een munt of een sleutelhanger. Bij deze trackables is het de bedoeling dat je die meeneemt om hem vervolgens bij een andere cache weer achter te laten. Zo kunnen deze trackables de hele wereld over reizen. Marten en Hennie plaatsten eens een trackable in een cache in Surhuisterveen, die zich momenteel op Hawaii bevindt.

Met name Marten haalde al regelmatig halsbrekende capriolen uit om bij een cache te kunnen geraken. ,,Soms zit een cache in een boom verstopt, dan moet je echt in de boom klimmen. Dat heb ik wel gedaan, maar tegenwoordig doe ik dat niet echt meer. Hangt een beetje van de boom af." Ook de keer dat hij een cache op drie meter diepte in een stuwmeer in Duitsland vond zal hij niet snel vergeten. ,,Een kennis had de cache naar boven gehaald, maar hem lukte het niet de cache op zijn plaats terug te krijgen. Dus toen dook ik naar beneden. Ik was net boven water toen ik 'poeh poeh' zei, maar daarbij proeste ik mijn kunstgebit eruit. Die zakte meteen naar de bodem en heb ik niet terug kunnen krijgen. Er lag nog een oud gebit thuis, die mijn zoon toen maar via de post naar onze camping heeft gestuurd", vertelt Marten lachend.

Of ze ook wel eens een cache niet vinden? ,,Ook dat gebeurt wel eens. Tegenwoordig weten we echter beter hoe we moeten zoeken", vertelt Hennie. ,,Maar soms moet je wel heel lang zoeken. Weet je nog toen we bij de Mac Donalds in Drachten op zoek waren?" vraagt ze Marten. ,,Ja", antwoordt Marten lachend. ,,Wij maar zoeken en zoeken, en toen bleek het uiteindelijk een buisje onder een bierdopje in het gras te zijn. Wat zullen ze ons daar vreemd aangekeken hebben." Hetzelfde gebeurde hen ooit in Beetsterzwaag. ,,Als hint stond erbij dat we rustig op het bankje moesten gaan zitten en dat we daar vandaan de cache zouden kunnen zien. Dus wij zitten, en kijken en kijken, maar denk maar niet dat we de cache vonden. Op een bepaald moment ga je zelfs aan takjes voelen of die wel echt aan de boom vastzitten. Toen bleek het een nepslak te zijn die vastzat aan de boom. In zijn huisje was de logrol verstopt", aldus Hennie.

Geocaching is in lockdowntijd een ideaal tijdverdrijf. Het hoeft niets te kosten, je bent buiten en bent in beweging. Ook kinderen vinden het vaak erg leuk om schatten te zoeken. Wie nog nooit gecached heeft heeft wellicht baat bij de volgende tips van Marten en Hennie:

  • Begin in eigen buurt. Ook in Surhuisterveen en omgeving is veel te vinden.
  • Lees altijd goed de beschrijving van een cache. Voor sommige caches heb je bijvoorbeeld een pincet of een magneet nodig.
  • Ga eens mee met een ervaren geocacher. Die kan je wijzen op hoe je het best kunt zoeken.
  • Laat alles precies achter zoals je het vond zodat de volgende geocacher er ook weer plezier van kan hebben, en neem alleen trackables mee als je zeker weet dat je deze ook weer elders gaat achterlaten.