Spreekbuis: Bouwen, bouwen en bouwen

Het gebeurt je soms. Krijg je hard op je flikker. Mij gebeurde dat eind 2019 tijdens een raadsvergadering. Het GBA sprak van het slechtste betoog allertijden. Het CDA vond mijn bijdrage in strijd met de feiten en dus leugenachtig. Maar heeft de harde kritiek mij van mijn stuk gebracht ? Geenzins. Politiek is niet geschikt voor bange mensen. Politiek vergt een rechte rug en een nekvel met veel eelt . Waarover ging mijn historisch slechte en leugenachtig betoog ? Over woningbouw op de Van den Brug locatie te Buitenpost.

Eerst even kort de feiten. In 2007 kocht de gemeente de Van den Brug locatie voor een kostende prijs van € 1.092.255. met toegerekende rente zijn de kosten thans opgelopen tot circa € 1.6 miljoen. Voor woningbouw ? Neen, voor schapenweide.

Mijn betoog: een aandenken / plaquette op deze locatie te plaatsen die uiting geeft aan politieke besluiteloosheid, geldverkwisting en kritische zelfreflectie. Immers, als gemeenteraad hadden we al veel eerder de wethouders moeten dwingen met bouwplannen te komen op deze locatie. Luiheid en besluiteloosheid van de zijde van het college mag niet onopgemerkt blijven. Integendeel. We moeten bouwen. Geen kramp door krimp maar bouwen. Luisteren naar de dorpen en hun inwoners die ons opdragen om te bouwen.

Draaien

CDA en GBA gaven eind 2019 nog steun aan luiheid en besluiteloosheid van het college om onvoldoende te bouwen. Hun hoon viel mij ten deel. In november 2020 gaan we in de gemeenteraad de “Woonvisie 8K 2020 – 2025” bespreken. Ik voorspel jullie, CDA en GBA gaan draaien. Draaien in de richting van de PvdA.

Met genoegen heeft de PvdA het commentaar van PB Harkema op de Woonvisie gelezen. In de kern zegt PB Harkema bouwen, bouwen en bouwen. De Initiatiefgroep Wonen Buitenpost ( IWB) heeft een heuse woonenquête gehouden. Van de geënquêteerden vind 80% het woningaanbod te Buitenpost onvoldoende en wil 87% dat er meer nieuwe woningen gebouwd worden. Conclusie : bouwen.

Het is duidelijk. De kritiek en negatieve commentaren over de weinige bouwactiviteiten te 8K groeit. Geen daadkracht geen voortgang geen troch-pakken wel achter- over- leunen. Gelukkig zien we wel daadkracht bij marktpartijen als de Poelmannen, Veenstra’s, Storms, van der Meers, Grienbouwers en SWA. Hulde.

Het moge duidelijk zijn. Bij de behandeling van de Woonvisie 8K 2020 – 2025 gaat de PvdA daadkrachtig en zonder chroom pleitten voor bouwen en nog eens bouwen. De PvdA als kuitenbijter (dank Auke) van het college. Niet bang voor hoon met rechte rug en onbevreesd.

Als iets in eerste instantie niet lukt heb je niet gefaald. Je hebt nog geen manier gevonden om wel te slagen. De beste manier om wel te slagen is om het nog een keer te proberen.

Theun Nicolai, fractie PvdA