Orgel uit Stynsgea doet nu dienst in Zeeuwse kerk

De Pypketsjerke bij Augustinusga staat al een tijdje leeg, maar het orgel doet weer dienst. Vrijdag maakt het kerkinstrument zijn debuut in het Zeeuwse plaatsje Kruiningen.

Op 16 oktober is het zover. Dan opent de gloednieuwe Adullamkerk in Kruiningen voor het eerst de deuren. Met in de bijrol: het orgel uit de Pypketsjerke, die sinds 2016 buiten gebruik is.

Huib Knulst uit de bouwcommissie van de Adullamkerk is blij met het Friese orgel, dat in 1929 is gebouwd door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. ,,Het is begin jaren 90 nog door hen gerenoveerd. Het is een mooi orgel: goed van klank en geen fratsen.’’

De Vrije Gereformeerde Gemeente in Kruiningen kocht het orgel in 2018 van de huidige eigenaar van de Pypketsjerke. Die wilde van de gereformeerde kerk tussen Augustinusga en Surhuizum een bread and breakfast maken en kon wel wat geld gebruiken.

Toch valt de prijs van zo’n tweedehands tweeklaviersorgel best mee, verklapt Knulst. ,,De totale kosten inclusief aanschaf, afbreken, verhuizen, opbouwen, stemmen en schilderen is zo’n 50.000 euro. Er sluiten zoveel kerken, dat tweedehands orgels niet meer zo prijzig zijn. Het monteren en opbouwen, dat was nog het duurst.’’

Om het instrument van Friesland naar Zuid-Beveland te krijgen, moesten alle onderdelen los van elkaar in de verhuiswagen. Inmiddels zijn de frontpijpen weer bevestigd en daarmee is de klus bijna geklaard.

,,De kast is iets aangepast omdat het orgel in Augustinusga op een schuin aflopende galerij stond. De kast die eerst groen van kleur was is nu wit en de orgelgalerij is geheel in stijl van het orgel gemaakt. Verder is alles eigenlijk hetzelfde gebleven.’’

De Vrije Gereformeerde Gemeente in Kruiningen ontstond in 2017 na een scheuring in de plaatselijke gereformeerde gemeente. De kerk heeft zo’n 2,3 miljoen euro gekost en telt zo’n 400 zitplaatsen. Daarmee is de kerk ongeveer even groot als de Pypketsjerke uit 1916, die in 1971 ingrijpend is verbouwd.

Voor wie het orgel mist: Friesland telt nog twee evenknieën (hoewel in beide gevallen eenklaviers). Een hangt in de Dorpskerk van Sumar, de ander in de Maartenskerk van Kollum.