Wie helpt Rianne weer gezond worden?

De 32-jarige Rianne Kuipers uit Jistrum is een crowdfunding begonnen die haar moet helpen aan een loodzwaar, maar zeer noodzakelijk doel: een HSCT stamceltransplantatie in Moskou waarmee ze hoopt te genezen van MS. Kosten: €70.000,-.

JISTRUM - ,,De behandeling wordt in Nederland niet uitgevoerd, en ook de verzekering wil niets vergoeden. Met de stamceltransplantatie is de kans op genezing enorm. Veel Nederlandse MS-patiënten gaan naar Moskou om die behandeling uit te laten voeren. 75 tot 95% van alle patiënten geneest in zijn geheel. Er is echter wel enige haast bij geboden. Zodra de ziekte progressief wordt, is de behandeling niet meer mogelijk."

Jarenlang liep Rianne met klachten rond zonder dat er een duidelijke oorzaak voor werd gevonden. Ze hoorde meer dan eens 'dat het wel tussen de oren zou zitten' en ze maar wat rustig aan moest doen, maar Rianne voelde dat er meer aan de hand was. Drie jaar geleden werd ze op een ochtend wakker en was de rechterzijde van haar lichaam verlamd. Ze werd naar de spoedeisende hulp gebracht, waarna er een MRI-scan werd gemaakt. ,,In eerste instantie dacht men aan een hersentumor, dus toen uiteindelijk de diagnose MS kwam, zei men 'gelukkig is het geen hersentumor'", vertelt Rianne. ,,Ik was in eerste instantie opgelucht. Na al die jaren was er eindelijk een diagnose, ik was niet gek, hoe vaak men mij ook voor gek had verklaard. Op dat moment wist ik echter nog niets van MS."

Dat MS haar leven compleet overhoop zou halen, daar had Rianne op dat moment nog geen weet van. ,,Iedere dag wordt mijn gezondheid minder. Even te fietsen, dat lukt eigenlijk al niet meer. Lang op mijn voeten staan lukt niet, dus uitgebreid koken zit er vaak niet in. Een dop van een fles draaien is vaak al te zwaar. Te zwemmen, of meegaan naar een uitje, dat zit er allemaal niet in. Ik heb ander werk moeten zoeken. Ik heb enorm veel verloren door MS." Als gevolg van haar ziekte kreeg Rianne ook endometriose, wat als gevolg heeft dat ze zelf niet meer zwanger kan worden.

Rianne heeft twee stiefkinderen waar ze dol op is. Juist voor hen wil ze dolgraag beter worden. ,,Ik wil niet altijd 'nee' moeten zeggen. Ik wil ook gewoon graag met hen even een blokje om te fietsen, of langs de lijn kunnen staan bij het voetbalveld. Het zijn maar van die kleine dingen, maar die mis ik nu enorm." Het was haar stiefzoontje die haar uiteindelijk over de streep trok om de crowdfunding te starten. Zelf was ze daar eigenlijk nog niet aan toe. ,,Ik zat er als een berg tegenop te kijken om zoiets te gaan starten. Het gaat om heel veel geld wat je aan andere mensen vraagt, soms zelfs mensen die je niet eens kent. Ik ben het liefst onafhankelijk, maar ik wist ook wel dat zoveel geld sparen niet op tijd gaat lukken. Maar toen mijn stiefzoontje een week of acht geleden zonder dat wij het wisten met een zelfgemaakte collectebus langs de deuren ging om geld op te halen voor MS, toen brak er iets bij mij. Ik heb enorm zitten te huilen. Toen zei mijn vriend: je zult moeten kiezen: of je accepteert dat je ziek bent en steeds meer achteruit gaat, of we gaan de schouders eronder zetten en kijken hoe we je in Moskou krijgen." Rianne koos het laatste. ,,Ik wil mijn leven weer opbouwen, ik wil weer meedraaien in de maatschappij. Ik ben 32, ik heb als het goed is nog heel lang te gaan."

Als het Rianne lukt om €70.000,- in te zamelen voor de behandeling in Rusland, dan zal ze daar 30 dagen moeten verblijven. Eerst worden stamcellen uit haar lichaam gehaald, waarna ze een week lang zware chemotherapie zal moeten ondergaan. Vervolgens worden de stamcellen weer teruggeplaatst. Dat zorgt voor een soort van 'reset' van haar lichaam, wat er toe zou moeten leiden dat Rianne in zijn geheel geneest.

Momenteel zijn er 158 mensen die een donatie hebben gedaan op de website https://www.doneeractie.nl/stamceltherapie-voor-rianne-ms/-45468 . Dit is in totaal goed voor €2350,-. ,,Ik ben absoluut voor iedere euro dankbaar, maar met dit bedrag ben ik er natuurlijk nog lang niet. Alle vrienden, familie en collega's hebben nu wel zo'n beetje gedoneerd, dus vanaf nu is het aan mensen die ik misschien niet of niet goed ken. Dat maakt het wel lastig, zeker omdat de ziekte onvoorspelbaar is en er dus wel enige haast bij is."

De corona-tijd maakt het Rianne ook niet makkelijker. Ze kreeg van verschillende artiesten het aanbod om gratis op te treden, mocht Rianne een benefietavond organiseren. ,,Maar dat zit er momenteel natuurlijk niet in. Ik heb dus echt andere hulp nodig. Lege flessen, cupcakes bakken, noem maar op. Elke euro is welkom."

Rianne hoopt uiteindelijk voor haar veertigste het hele traject afgerond te hebben. Dat betekent dus de behandeling in Rusland, maar ook het jaar revalideren achteraf. ,,Ik heb er alles voor over om weer gezond te worden. Ik hoop echt dat mijn leven voor of op mijn veertigste weer kan beginnen."