Roept u maar: Nee!

SURHUISTERVEEN Enkele jaren geleden hoorde ik vanuit de grote zaal It Vleckehûs in Surhuisterveen flarden muziek komen. Nieuwsgierig geworden nam ik een kijkje en zag dat een klas basisschoolkinderen een muzikaal optreden verzorgde voor hun ouders.

Nadere informatie leerde me dat hier sprake was van het project KidPop dat werd aangeboden door cultuurcentrum De Wâldsang. Het doel van dit project is om kinderen muziekonderwijs te geven op vier basisinstrumenten uit de popmuziek: gitaar, slagwerk, keyboard en de eigen stem. Enthousiast geworden over deze geweldige impuls voor het muziekonderwijs op de basisschool hebben wij destijds onmiddellijk besloten om ook aan dit project deel te nemen.

Tot mijn verbazing las ik afgelopen vrijdag dat de gemeente Achtkarspelen flink moet bezuinigen en dat daarvoor ook het oog is gevallen op de 288.000 euro die per jaar aan de Wâldsang wordt verstrekt. Dit bedrag wordt o.a. gebruikt voor algemene Muzikale Vorming en projectonderwijs op basisscholen.

Churchill

Het lijkt misschien een grote stap, maar ik moest direct denken aan de woorden die worden toegeschreven aan Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog toen werd voorgesteld om te besparen op de uitgaven voor cultuur teneinde de oorlogsinspanningen te kunnen bekostigen. Churchill zou dit hebben geweigerd met de woorden: “Waar vechten we dan eigenlijk voor?”. Inmiddels is gebleken dat Churchill deze uitspraak waarschijnlijk nooit heeft gedaan, maar dat doet niets af aan de boodschap die ervan uitgaat: culturele vorming is een onmisbaar aspect in de ontwikkeling van mensen en je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen.

Bij de medewerkers van de Wâldsang is het vormgeven aan deze ontwikkeling in deskundige handen en daarom zou het een onzalig besluit zijn van het college van B en W van Achtkarspelen om de subsidiering te beëindigen. Wethouder Harjan Bruining geeft aan dat er niet kan worden ontkomen aan maatregelen die pijn doen, maar er mag toch worden verwacht dat er binnen het college genoeg creativiteit aanwezig is om de pijn aanzienlijk te verzachten. Alle kinderen, en niet in de laatste plaats in Achtkarspelen, hebben recht op een kwalitatief hoog niveau van onderwijs en culturele vorming is daarbij onmisbaar!

Namens Stichting Roobol (Regionaal Orgaan Openbaar Onderwijs Lauwersland),

Roelof Liemburg