Puffen en steunen in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN Op het terrein van hoveniersbedrijf It Kampke in Surhuisterveen stond zaterdag een schuddende en stampende dorsmachine. De tarweoogst van de ‘buurtboeren’ van Blauhûs (Blauwhuisterweg Surhuisterveen) werd afgerond. Het was puffen en steunen voor mens en machine.

Na ploegen, inzaaien en maaien met oldtimers volgde het moment van de oogst van tarwekorrels en het persen van stro. Oude tijden herleefden met de geuren en geluiden van oude motoren van de oldtimers en de stoomwolken van de stoomlocomobiel.

De dorsmachine, aangedreven door het fraaie locomobiel, was dit jaar nog niet van zijn plek geweest. In de afgelopen jaren was de machine op veel demonstraties te zien. Maar door de corona waren er geen evenementen. „Vroeger was dit werk, tegenwoordig is het een show”, aldus Chris Bosma van vereniging ‘De Dors(t)vlegels’ uit Drachtster Compagnie. „Wij gaan naar evenementen in heel Nederland en Duitsland om demonstraties te geven. Het is erg belangrijk dat kennis van de techniek, de historie en ervaringen uit het verleden worden overgedragen.”

Passie

„De buurtboeren van Blauhûs zijn al even gek als ons”, lacht Chris. Via hem schaften ‘de buurtboeren’ een zelfbinder aan om op ouderwetse manier de tarwe te maaien. Na heel wat uurtjes sleutelen met advies van Chris konden de buurtboeren de tarwe maaien. „De passie voor techniek en nostalgie verbindt ons. Prachtig om dit te delen met jongere mensen”, glundert hij. Omdat aan deze oogst vooraf geen bekendheid was gegeven, kon het doorgaan. Voorbijgangers konden op gepaste afstand kijken.

Twee uren waren de ‘vlegels’ bezig om de locomobiel op te stoken. Als het losbarst is in de wijde omgeving de stoomfluit te horen. De locomobiel zet de machine in gang. Alles trilt en schudt om de tarwe uit de aren te laten vallen. De tarwe valt in zakken en het stro komt in grote pakken achter uit de machine. Uren gaan de mannen door.

Zwart van het stof

Aan het einde van de dag is iedereen zwart van het stof. Net als in vroeger tijden werd er tijdens en na de werkzaamheden flink gegeten en gedronken. Het zweetdrijvende werk en het stof maakt de mannen hongerig en dorstig. Om het al het stof in de keel weg te spoelen krijgen de mannen als traditie bier.

De tarwe wordt komende week in een laboratorium getest op geschiktheid voor consumptie. Dan is de tarwe als grondstof klaar om gemalen te worden door de Feanstermoune op Koartwâld. Na het malen wordt het meel verwerkt in brood en andere producten door de bakkers van Molen ‘De onderneming’ te Witmarsum. Zij hebben dezelfde passie voor oude ambachten en willen dit meegegeven aan de jongere generatie. (Foto’s Fokke Ophuis.)