,,Ook vanuit een dorpje als Surhuizum kun je impact maken"

Voor velen is het verplichte thuiswerken een vloek, voor kunstenaar Sjoerd Kooistra uit Surhuizum is het - tot nu toe - een zegen. ,,Ik ervaar juist rust, ruimte en vrijheid die ik minder had toen ik iedere dag op en neer naar Groningen reisde."

SURHUIZUM - Dankzij het thuiswerken heeft hij extra tijd beschikbaar gekregen om aan eigen projecten te werken. Hij besloot mee te doen aan kunst- en ontwerpwedstrijden, en niet zonder resultaat. Inmiddels is Kooistra voor verschillende landelijke en internationale wedstrijden genomineerd.

Voor de corona-periode reisde Sjoerd Kooistra vier dagen per week op en neer voor zijn baan als art director bij het reclamebureau Dizain in Groningen. De vrijdag, zijn vrije dag, gebruikte hij om te  werken aan eigen projecten als kunstenaar onder de naam Studio a heart that works. Toen de intelligente lockdown van start ging in maart werd door Kooistras werkgever direct besloten dat zijn werknemers thuis zouden gaan werken. Dat betekende voor Kooistra dat hij de dagelijkse reistijd - toch wel zo'n twee uur per dag - aan andere zaken kon gaan besteden. Hij besloot met zijn werk naar buiten te treden en zo te laten zien dat je ook vanuit een dorpje als Surhuizum op landelijk niveau impact kon maken.

Waarom hij nou juist koos voor kunst- en ontwerpwedstrijden, en niet voor geheel eigen projecten? ,,Ik hou ervan om vanuit een vraagstuk te ontwerpen. Bij een wedstrijd is er vaak sprake van een soort 'probleem', waar een creatieve oplossing voor wordt gevraagd. Daar ligt mijn kracht." Een goed voorbeeld van een 'probleem' waar Kooistra een 'oplossing' voor bedacht, is The Small Museum van poppodium Paradiso in Amsterdam. ,,Sinds de intelligente lockdown konden in Paradiso geen concerten meer gegeven worden. Paradiso is van oorsprong een kerkgebouw, waar aan de buitenkant een soort bak hangt waarin bijvoorbeeld mededelingen werden gedaan. Paradiso heeft deze bak omgedoopt tot minimuseum, The Small Museum. Voor dit kleinste museum van Nederland werd gezocht naar iets wat troost bood aan de bezoekers, die nu geen concerten kunnen bezoeken. Ik beredeneerde dat juist de voorpret die je hebt als je wacht op een concert enorm gemist wordt. Men heeft niets om naar uit te kijken. Daarom bedacht ik een knikkerbaan, die in The Small Museum past. Bezoekers kunnen bovenin een knikker gooien. De weg naar beneden staat voor het wachten op een concert. Uiteindelijk gaat de knikker over een xylofoon en speelt daar 'klap eens in je handjes', wat symbool staat voor het applaus na een concert." Dit idee van Kooistra zal gedurende twee maanden in The Small Museum uitgevoerd worden.

Naast The Small Museum is Kooistra genomineerd voor de HEMA designcontest, de Rijksstudio Award van het Rijksmuseum en het klimaat adatief kunstwerk Groningen.

Voor de HEMA designcontest ontwierp hij een lichtsnoer, waar PET-flessen aan gehangen kunnen worden voor een speels en sfeervol geheel. Dit idee belandde in de top 10. Eind september komt daar een winnaar uit.

Voor de Rijksstudio Award moest gewerkt worden met een kunstwerk uit de bestaande collectie van het Rijksmuseum. Kooistra koos een erts van Rembrandt van Rijn, en integreerde die in een stopcontact. ,,Stopcontacten hebben me altijd geboeid. Ze lijken vaak op een gezichtje, met twee zwarte oogjes. Sinds het ontstaan van stopcontacten is er weinig aan het uiterlijk van een stopcontact veranderd, daarom leek het me leuk om daar mee te gaan spelen." Kooistras ontwerp kwam wederom in de top 10 terecht, uit meer dan 2800 ontwerpen. 15 oktober wordt duidelijk of Kooistra het winnende ontwerp heeft gemaakt of niet.

Voor Klimaatadaptatie Groningen bedacht Kooistra een object waarmee hij aandacht vraagt wordt voor het belang van opvang van regenwater. Dit doet hij door middel van oude ronde glasbakken, waarin hemelwater wordt verzameld en van waaruit grote bellen hemelwater weer terug de natuur in worden geblazen. Zijn idee werd gekozen tot één van de drie beste ideeën.

Al met al heeft Kooistra niet stilgezeten tijdens zijn thuiswerkperiode. ,,Ik ben uit mijn comfortzone geklommen en daardoor kansen gaan zien. Ik hoop dat anderen dat ook gaan doen."