Wat is betonstaal?

Aangeboden door: Betonstaal.nl

Erg veel mensen zullen nog nooit van de term betonstaal gehoord hebben. Dit is natuurlijk niets om je voor te schamen. Het begrip wordt dan ook weinig gebruikt. Het zijn vooral de experts in het vakgebied die dit vakjargon veel gebruiken. Het betonstaal wordt voornamelijk gebruikt in de weg- en waterbouw.

Daarnaast wordt het natuurlijk ook gebruikt in de standaard woningbouw. In de bouw wordt betonstaal gebruikt om ervoor te zorgen dat objecten van beton naast drukkrachten, ook trekkrachten op kunnen nemen. Als laatst kan het ook nog zo zijn dat dit wapeningstaal in andere objecte aangebracht wordt waar een slechte fundering licht, zoals een oprit of een betonnen weg. 

Hoe werkt het beton waar het betonstaal in aangebracht wordt?

De kans is groot dat het voor jou niet helemaal duidelijk is hoe beton nou eigenlijk werkt. Er zijn immers maar weinig mensen die exact weten hoe beton werkt. Allereerst is het van belang dat je weet dat beton ontstaat door een chemisch proces. Wanneer je verschillende stoffen, cement, vulstoffen, grind en water samenvoegt en dit 28 dagen laat uitharden, krijg je beton. Het voordeel van beton is dat het materiaal ontzettend goed is in het opvangen van verschillende drukkrachten. Dit zijn dus krachten van bovenaf, dit ontstaat bijvoorbeeld als mensen bovenop een betonnen brug lopen. Daarentegen is beton een stuk slechter in het opvangen van de verschillende trekkrachten. Het gevolg hiervan is dat de trekkrachten ervoor kunnen zorgen dat het beton door zou scheuren. Tenminste, als je geen wapening aan de beton toevoegt. Wapening bestaat uit verschillende staven betonstaal.

Het vlechten van wapening

Wanneer je een object van beton wilt maken, en hier trekkrachten bij komen kijken, is het dus van belang om wapening toe te voegen. Deze wapening bestaat uit de verschillende soorten betonstaal. Om ervoor te zorgen dat de staven één geheel vormen, worden deze staven in de meeste gevallen samen gevlochten. Wanneer het om grote krachten gaat, is dit erg precies werk en is het van belang dat alle wapening op de juiste locatie wordt aangebracht. Als dit het geval is, is er in de meeste gevallen ook een wapeningsberekening gemaakt. Door middel van deze berekening wordt namelijk duidelijk hoeveel betonstaal er in het object gevoegd moet worden. Deze berekeningen worden gedaan niet te veel, maar ook zeker niet te weinig betonstaal aan de beton toe te voegen. Wanneer je te veel betonstaal toevoegt kan het namelijk zo zijn dat de wapening en het staal niet op de juiste manier hecht en er geen goede samenhang ontstaat. Daarentegen wil je natuurlijk ook niet dat er te weinig wapening in de beton zit. Het gevolg hiervan kan zijn dat de hoeveelheid trekkrachten niet opgevangen kunnen worden. Echter wilt natuurlijk ook niemand dat er te veel wapening wordt aangebracht. Wapeningsstaal is veel duurder dan de meeste soorten beton.