Achtkarspelen grootste stijger op Friese drugspandenlijst

Friese burgemeesters sluiten steeds sneller drugspanden. En nergens is die stijging zo groot als in Achtkarspelen.

Dat blijkt uit speurwerk van de Leeuwarder Courant. In 2018 en 2019 werd in de gemeente jaarlijks één pand verzegeld na drugsvondst. Maar alleen in de eerste negen maanden van 2020 sloot burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen er al zes.

Het laatste geval was eind juli aan de Andrys Geartswei Boelenslaan. Binnen vond de politie onder meer ghb, amfetamine en wiet. Een 25-jarige bewoonster is aangehouden. Het huis staat nog steeds leeg. Over anderhalve maand mogen de posters en stickers (‘VERZEGELING’) weer weg. Dan komt er een nieuwe huurder in.

In oktober 2018 tekenden de burgemeesters van gemeenten in het Friese noordoosten, waaronder Achtkarspelen, nog een gezamenlijk antidrugspact. De regels zijn toen onder meer aangescherpt. Al bij de eerste overtreding volgt sindsdien een sanctie. Aanleiding is het overwaaien van de drugscriminaliteit vanuit het zuiden van Nederland richting het Noorden.

Met het sluiten van huizen willen de gemeentes een signaal afgeven aan de buitenwereld. Drugspanden bezorgen niet alleen overlast (denk aan geur), maar trekken ook andere criminele activiteiten aan, zoals ripdeals, waarbij de ene crimineel de andere crimineel berooft.

In heel Friesland gingen dit jaar tot dusver 52 drugspanden op slot. Dat waren er 56 in heel 2019, en 37 in 2018. In de gemeente Smallingerland is het aantal sluitingen (één in 2020) opvallend genoeg juist afgenomen. Naar de oorzaak is het volgens burgemeester Jan Rijpstra gissen, zo meldt de LC.