Hoe gaat het met Ymkje Bosma?

OPENDE - Blijf thuis, zegt de regering, dus we komen elkaar in deze coronatijd minder tegen. Daarom laat de Feanster mensen aan het woord om te laten zien hoe wij samen de crisis doorkomen en anderen een hart onder de riem te steken. Deze week Ymkje Bosma.

Ymkje (36) woont met haar man Jelwin en twee kinderen van 7 en 8 jaar op een boerderij met Schotse Hooglanders en Hereford runderen in Opende.

,,Mijn man en ik hebben sinds acht jaar samen het bedrijf SchotseHooglanders. We verkopen grasgevoerd natuurvlees van onze koeien. Onze klanten laten het vlees thuisbezorgen of ze halen het bij ons op op een afhaaldag."

Hoe gaat het?
,,Goed. Ons persoonlijke leven ziet er niet heel anders uit dan voorheen. We waren al gewend aan het werken vanuit huis. We genieten in deze vakantie van de aanwezigheid van onze kinderen en hun vriendjes. Ze vermaakten zich prima met buitenspelen, hutten en vlotten bouwen, kano varen, voetballen, prachtig om te zien. We hadden het geluk dat we gewoon door konden werken en we hebben er de afgelopen periode veel extra klanten erbij gekregen. We horen van hen dat ze op zoek zijn naar gezonde voeding. Corona heeft ons extra bewust gemaakt van het belang van een goed werkend immuunsysteem. Goede voeding (zoveel mogelijk onbewerkt), beweging, slaap en zo weinig mogelijk stress helpen daarbij. En dat merken we dus aan de verkoop van ons vlees. Natuurlijk merken we de coronamaatregelen als we eropuit gaan. We maken ons zorgen over de balans tussen de maatregelen en de noodzaak ervan. Een deel van de maatregelen zijn onnodig en ongezond. Wereldwijd staan mensen, artsen en wetenschappers op om hiervoor te waarschuwen. Helaas worden ze genegeerd en gecensureerd, video's, pagina's en artikelen worden verwijderd... Een deel van de Feanster lezers zal een andere mening hebben, daar ben ik me van bewust. Dat is prima en ook begrijpelijk. Ik nodig je uit om zelf op onderzoek uit te gaan en niet alleen maar af te gaan op wat ons verteld wordt door de media."

Komen er buiten uw gezinsleden nog mensen over de vloer?
,,Jazeker. Familie, vrienden en klanten. Ik ga uit van wat vele wetenschappers zeggen: er is amper kans op besmettingen buiten. Binnen is afstand houden en aandacht voor ventilatie belangrijk."

Gaat u naar buiten als u geen noodzakelijke boodschappen doet?
,,Ja. Door deze vraag lijkt het bijna dat we niet naar buiten mogen. We zijn zoveel mogelijk buiten en daar is helemaal niets mis mee. Sterker nog, het is een stuk gezonder dan binnen zitten. Boodschappen bestellen we graag bij lokale biologische boeren. Hofwebwinkel bezorgt ze vervolgens, maar dat was ook voor deze coronatijd het geval. Verder halen we zuivel bij de melktap Trimunt. En vlees halen we uiteraard uit onze eigen vriezer. In juli zijn er meer Corona besmettingen geconstateerd, maar er is ook aanmerkelijk meer getest. Maar 0,82% van de testen bleek positief."

Ziet u nog mensen die zich niet aan de 1,5 meter regel houden?
,,Jazeker. Er staan steeds meer mensen op die kritisch zijn over de maatregelen. Verder merken we in het straatbeeld dat de meerderheid geen afstand meer houdt."
 
Wat kunnen we leren uit deze moeilijke tijden? 
,,In deze tijd hoop ik dat we leren om beter rekening te houden met de natuur. Tijdens de lockdown zagen we prachtige luchten, minder smog en minder vervuiling. Dat is te gek en toont hoe mooi de natuur zich kan herstellen als we een stap terugdoen. 
Verder kunnen we leren dat we zelf mogen bouwen aan een gelukkig en zinvol leven zonder ons te laten leiden door angst."

Welke tip heb je om de verveling tegen te gaan?
,,Volg je hart. Ontdek waar je blij van wordt en volg die passie. Er zijn voor de meesten van ons zoveel mogelijkheden om de wereld een beetje mooier te maken. Dat kan heel klein of heel groot zijn. En volgens mij geeft niets meer voldoening dan dat. Zo werken we in deze tijd door aan ons plan om een Bloemenzee te maken. De eerste 1500m2 staat inmiddels in bloei. Prachtig om te zien, en goed voor de natuur." Lees meer over de Bloemenzee via deze link: defeanster.nl/artikel/1118215/bloemenzee-in-opende

Tenslotte, wie wilt u een hart onder de riem steken en waarom?
,,Mensen die niet de vrijheid hebben te leven zoals ze willen leven. Ik denk aan mensen en ook kinderen waarvan het bezoek nog altijd wordt beperkt en mensen die niet naar dagbesteding mogen. Daarnaast wil ik ondernemers die het moeilijk hebben en mensen die hun baan kwijt dreigen te raken of kwijt zijn geraakt een hart onder de riem steken."

Wilt u ook meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar redactie.defeanster@ndcmediagroep.nl