Bloemenzee in Opende

OPENDE - "We doen het gewoon", dachten Jelwin en Ymkje vorig jaar. Perceelsranden inzaaien met een bloemenmengsel. Soms denk je machteloos te staan bij de achteruitgang van de biodiversiteit, maar het is mogelijk om zelf een verandering in gang te zetten.

Op twee percelen in Opende werd met vrijwilligers eind 2019 een bloemenmengsel ingezaaid. De bloemranden zijn onderverdeeld in percelen van 60m2 die te adopteren zijn. Voor 25 euro per jaar ben je adoptant en Doe je mee aan de bloemenzee.

Jelwin en Ymkje zien door de jaren heen dat ook in Opende de grond steeds intensiever gebruikt wordt  voor akkerbouw. ,,Dat is niet altijd even goed voor het bodemleven en de insecten. We horen tegelijkertijd dat de bijenstand achteruit gaat. En hele kranten worden volgeschreven over ‘landschapspijn’. Mensen vinden het massaal heel jammer dat het platteland verandert, ze missen de boomsingels, poelen en divers grasland met bloemen en kruiden. Nou is er gelukkig in en om Opende nog veel natuurschoon, maar nogmaals, ook hier merken we het verschil. Het liefst zouden we oude stukken weiland willen behouden, maar grond is duur. Begin dit jaar vonden we online een initiatief van een boer die mensen vroeg om mee te helpen door stukken grond van 10 bij 6 meter te adopteren. Met een bijdrage van 25 euro per stuk kon deze boer de grond inzaaien met een bloemmengsel. Met prachtig resultaat. We zijn gaan kijken en kwamen enthousiast terug, dat leek ons ook wat.”

Doe Mee! Bloemenzee

En nu is het zover, met Doe mee! Bloemenzee kun je adoptant worden van een stukje bloemenzee. Samen kleuren we hopelijk Opende in het voorjaar en in de zomer in alle kleuren van de regenboog. Dit voorjaar stond de eerste 1500m2 in bloei. De bovenstaande foto is gemaakt langs het wandelpad van Jelwin en Ymkje wat achter de Hervormde kerk en begraafplaats langs loopt, voorbij het Vrijzinnig gebouw, richting de Openderweg.

Als jij ook blij wordt van prachtige bloemen in jouw omgeving dan kun je dit plan ondersteunen met een bijdrage van 25 euro. Die bijdrage helpt om hier grond voor vrij te houden, bloemzaad aan te schaffen en het loonwerk bekostigen. Kijk voor meer informatie op de website: DoeMeeBloemenzee.nl