Oudgedienden en jongste bemanningsleden aan bod in Skûtsjekrant

LEEUWARDEN De Skûtsjekrant komt met een jubileumeditie ter ere van het 75-jarig bestaan van de SKS. Uitgever Doede Vellema: ,,Zonder evenementen, dus ook zonder het skûtsjesilen, loopt de hele zomer anders dan gedacht. Het betekent ook dat we geen reguliere Skûtsjekrant kunnen maken. Toch willen we dit bijzondere jaar van de SKS niet zomaar voorbij laten gaan.”

Tekstschrijver Klasina van der Werf en journalist en verslaggever skûtsjesilen Afke Boven werden in de arm genomen voor het inhoudelijk opzetten van de krant. Ze spraken met oudgedienden, maar interviewden ook de jongste bemanningsleden uit de vloot. Ze reconstrueerden het prille begin van de SKS en doken in het zeilen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze gingen zelfs op de romantische toer, want ruwe bolsters uit de vloot zijn nu eenmaal niet bestand tegen de charmes van een mooie Friezin.

De jubileumeditie van de Skûtsjekrant is vanaf zaterdag 25 juli gratis verkrijgbaar bij alle Poiesz-supermarkten in de provincie. Hij verschijnt daarnaast vanaf 23 juli als bijlage van de Zuid-Friesland en de Jouster Courant en ook inwoners van Grou en Wergea ontvangen hem huis-aan-huis. De Skûtsjekrant heeft een totale oplage van 28.000 exemplaren.