Sport jezelf de vakantie door

Veel van de zomerspeelweken in de gemeente Westerkwartier zijn afgelast. Veel kinderen gaan vanwege de coronacrisis niet op vakantie of blijven dicht bij huis. Vervelen hoeft echter niet. Iedere week zijn er in het Westerkwartier verschillende sport- en spelactiviteiten georganiseerd door de buurtsportcoaches en buurtwerkers van Sociaal Werk De Schans.

Het is fris maar droog. Een half uur voor aanvang van de activiteit bij de Rodenburghal op de grens van Leek en Tolbert. Het wachten is op de kinderen die zin hebben om mee te doen. ,,Het idee om deze sport-en speldagen te doen is afkomstig van onze buurtsportcoach Marleen Berg”, vertelt buurtwerker Roelinda Hoogeveen. Zij verzorgt samen met Berg de bijeenkomst bij de sporthal. ,,Veel dingen gaan niet door vanwege het coronavirus en veel kinderen blijven deze vakantie thuis.”

Sportzomer 2020

,,Normaal organiseren we zoiets niet in de zomervakantie”, aldus Berg. ,,We willen niet concurreren met de speelweken. Ik hoorde wel geluiden van ouders dat de kinderen veel en lang hadden thuis gezeten en of er niet iets georganiseerd kon worden. Daarop heb ik een plan geschreven voor Sportzomer 2020 met gratis sportmomenten voor de jeugd van 6 tot 16 jaar. Ouders krijgen op deze manier ook even wat ruimte voor zichzelf.”

Inmiddels hebben verschillende sportverenigingen aangesloten bij de Sportzomer, waaronder The Dance Arena, Honkbalclub The Knights en verschillende BSO’s. ,,Als sportverenigingen willen aansluiten dan kan dat nog steeds. Dan moeten ze even een mailtje sturen naar de buurtsportcoaches van Sociaal Werk De Schans.”

Basisschooljeugd

Volgens Berg is het met name de basisschooljeugd die deelneemt aan de sport- en spelactiviteiten. ,,Het verschil in leeftijd tussen 6 en 16 jaar is ook wel groot natuurlijk. Ik heb met verschillende jongeren al overleg gehad over activiteiten voor hen. Ik heb gezegd dat ik best wil helpen met het organiseren van iets. Maar het initiatief moet bij hen vandaan komen. Ze mogen me altijd mailen met ideeën en dan bekijken we wat we samen kunnen gaan doen. Als ik ze het eigenaarschap geef, werkt dat motiverend.”

Tijdens de Zomersport is er van alles te doen. Dat gaat in overleg met de kinderen. ,,Nu is het vooral sporten en buiten spelen. Maar er staat ook nog waterspelen op het programma, maar daarvoor moet het eerst even weer wat warmer worden. Maar je kunt ook denken aan activiteiten als rugby, trefbal en touwtrekken. Het is maar net waar de buitenruimte waar we sporten zich voor leent.”

Activiteiten

De komende weken zijn er in Leek, Zevenhuizen, Tolbert, Oostwold, Zuidhorn, Oldehove en Aduard, wekelijks activiteiten. In Noordwijk (15 juli), Niekerk (20 juli), Marum (22 juli en 12 augustus), Opende (27 juli) Boerakker (29 juli), Nuis (5 augustus). Meld je bij de groene vlag van Sociaal Werk De Schans. De activiteiten in Noordwijk, Marum, Boerakker en Nuis zijn voor kinderen vanaf 8 jaar. Neem een bidon met water, een stuk fruit en het telefoonnummer van een ouder mee. Kijk voor tijdstippen en plekken op www.facebook.com/Buurtsportcoachessociaalwerkdeschans of www.sociaalwerkdeschans.nl

Verenigingen die willen aansluiten of tips of ideeën voor de buurtsportcoaches kunnen gemaild worden naar buurtsportcoaches@sociaalwerkdeschans.nl.

Mariëlle de Vries