Wandelend op ontdekking door het Westerkwartier

Het is zomervakantie. De coronamaatregelen zijn versoepeld. Een aantal vakantielanden heeft de grenzen weer van het slot gegooid voor vakantiegangers. Maar wat als je toch thuis blijft of op vakantie gaat in eigen land. Wat voor leuke dingen kun je dan doen. Het Westerkwartier heeft acht prachtige natuurgebieden, waar je al wandelend en zelfs polstokspringend op ontdekkingstocht kunt gaan. Het Westerkwartier licht een paar van de wandelroutes die de gemeente rijk is, uit.

Als wandelaar kan je op de Jilt Dijksheide goed uit de voeten. De ijstijden route (oranje) is 1,5 km lang. De heide route (paars) is 2,6 km lang. De paarse heideroute sluit aan op de wandelroute Trimunt, in totaal is deze route 6,5 km lang, aangegeven met gele routepaaltjes. Honden zijn op de wandelroutes van de Jilt Dijksheide niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Parkeerplaats naast Hof van Arcadia aan de Kolonieweg 26a in Opende.

Haarsterbos

De route door het Haarsterbos, 20 hectare groot, voert langs oude eikenstrubben, omgevallen bomen en vormen een afwisseling van oud en nieuw bos. De gele route van 2 km door het Haarsterbos is ook onderdeel van het Witte Nonnenpad (12 km), deze route start in de Romaanse kerk van Marum. Parkeren: Verlengde Wilpsterweg Marum.

Abel Tasmanpad

Het Abel Tasmanpad is een unieke wandelroute van 5 km, door de Grootegastermolenpolder, het gebied is 120 hectare groot. Het Abel Tasmanpad is een ontdekkingstocht door het landschap van de jeugd van de gelijknamige ontdekkingsreiziger. Voor de route volg je de kompasschildjes die je meenemen door dit verassende landschap. Honden zijn niet toegestaan op de wandelroute. Parkeren kan op de parkeerplaatsbij het Dorpshuis ’t Kompas, Kompasstraat 1 in Lutjegast.

Vier wandelroutes

Vanaf de parkeerplaats Peebos zijn er vier wandelroutes; Blotevoetenpad (1,6 km en 3,4 km) Pettenpad (2,3 km), Zandenpad (5 km) en Boswachterspad Doezumerstruun (9 km). De start van het Melle’s pad (3 km) ligt bij de Doezumertocht. Honden zijn alleen op het Melle’s pad toegestaan. De parkeerplaats ligt aan de Peebos 1a in Opende

Blotevoetenpad

Wandelroute Blotevoetenpad In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad, het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Het Blotevoetenpad kent een korte en een lange route. De korte versie is ook voor de allerkleinsten een leuke uitdaging. Vanwege de coronacrisis is momenteel alleen de korte route geopend en deze kun je alleen starten vanaf parkeerplaats P1 Peebos in Opende.

Fierljeppen

Fierljeppen is de oudste extreme sport van Nederland. De polsstokroute start bij Theetuin Blotevoetenhof, hier huur je, je polsstok. Je kruist tijdens het springen een deel van het Blotevoetenpad. De route is aangeduid met nummers bij de sloten waar je over kan springen.

Kabouterpad

Het kabouterpad in het Curringherveld voert vanaf de Curringherschuur langs de kabouters in het gebied. Aan de hand van opdrachten leer je allerlei informatie over de lokale dierenwereld, bomen, planten en nog veel meer. Ook is er een natuurspeelplaats. Verschillende aspecten van water worden voelbaar voor de verschillende leeftijdsgroepen. Het Curringherveld is bereiken via de Storteboomsreed (niet toegankelijk voor auto’s), een verhard pad, de ingang bevindt zich aan de Provincialeweg nr. 30/34 in Kornhorn. Parkeren aan de Provincialeweg in de parkeervakken.

Kijk voor meer informatie en meer routes op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/westerkwartier