Veiligheidsregio overweegt trekkerverbod bij acties; nu verzameling bij Tijnje

DRACHTEN Veiligheidsregio Fryslân overweegt serieus’ om een verbod in te stellen voor demonstraties met tractoren en andere landbouwvoertuigen.

Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Veiligheidsregio Groningen heeft inmiddels een verbod afgekondigd voor het demonstreren met dergelijke voer/werktuigen. Er vindt nog overleg plaats met onder meer de politie. Dinsdag aan het einde van de ochtend wordt hierover meer bekend. Momenteel staan trekkers ‘in de wacht’ bij Tijnje voor een nieuwe actie, naar verluidt bij het distributiecentrum van de Aldi in Drachten. Door enkele aanwezigen werd opgemerkt dat niet via de A7 wordt gereden.

Boeren hebben de afgelopen dagen op tal van plekken gedemonstreerd met hun landbouwvoertuigen, in Friesland bijvoorbeeld in en rond Heerenveen en Drachten. Ze zijn vooral boos over de plannen van de regering voor het verminderen van de uitstoot van stikstof. Ook willen ze dat supermarktketens een eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

Proportioneel

Boeren mogen protesteren, maar wel proportioneel en in overleg. Het langdurig blokkeren van snelwegen en distributiecentra is ,,onacceptabel’’. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen.

Van der Zwan reageert hiermee op de acties van boeren de afgelopen dagen. Die legden het verkeer stil op onder meer de snelwegen A32 en A7 en blokkeerden het distributiecentrum van Lidl op bedrijventerrein IBF aan de noordoostkant van Heerenveen. Ook op andere plaatsen waren acties, zoals in Drachten, Hoogeveen en Zwolle. (Foto’s Aise van Beets).