Twee keer feest in de Spitkeet: seizoen eindelijk open en geld voor een manager

HARKEMA - De Loekpoedels hebben zaterdag voor de achtste keer in samenwerking met de Spitkeet een open harmonicadag georganiseerd. Het was het eerste evenement dat sinds lange tijd weer bij het museum georganiseerd kon worden.

De harmonica, beter bekend als de trekzak, werd vroeger veel in de armere streken bespeeld, vooral bij bruiloften en feesten, maar ook veel door de mensen thuis. Zaterdag mochten mensen met een harmonica, Steirische harmonica of accordeon vrij spelen bij De Spitkeet. Helaas was het door het regenachtige niet mogelijk om buiten te spelen. Daarom speelden de muzikanten in het Skieppehok en in de huisjes.

Zaken op de rit

Behalve de opening van het seizoen was er deze week nog meer goed nieuws voor De Spitkeet. De gemeente Achtkarspelen stelt een bedrag van 50.000 euro beschikbaar voor de aanstelling van een manager voor het Themapark in Harkema. Deze professional gaat circa twintig uur in de week aan de slag om de zaken bij het openluchtmuseum weer goed op de rit te krijgen.

Het geld voor de manager werd donderdagavond beschikbaar gesteld door de raad van Achtkarspelen. Middels een noodkreet had het bestuur van De Spitkeet een beroep gedaan op de gemeente. Het Harkemaster themapark, dat met heel veel vrijwilligers werkt, lijkt door een succesvolle formule en explosieve groei aan zijn eigen succes ten onder te gaan, zo stelden de fracties.

Langetermijnvisie

Uit de brief van het Spitkeet-bestuur blijkt dat de interne organisatie bij het museum vast lijkt te lopen. Het themapark heeft bij het stimuleringsprogramma Regiodeal Noordoost-Fryslân een aanvraag voor een uitbreidingsinvestering gedaan. De manager moet dit alles gaan coördineren en aansturen.

Voor de komende jaren wil de raad van Achtkarspelen graag een langetermijnvisie van de Spitkeet. Hierin moet onder meer worden aangegeven hoe het museum de bedrijfsvoering beheersbaar wil houden.