Tv-portret van microfonist Andries Nieuwenhuis op RTVKanaal30

SURHUISTERVEEN Johan ter Elst maakte een tv-portret van Andries Nieuwenhuis in coronatijd. Vanaf woensdagavond is het te zien op RTVKanaal 30 en op de Facebookpagina van De Feanster.

Corona heeft de afgelopen maanden op veel fronten roet in het eten gegooid. Naast de vele economische en maatschappelijke gevolgen die dat heeft gehad, bracht het virus ook een mokerslag toe aan de belangrijkste bijzaak van ons leven: de sport. Zo kwamen bijvoorbeeld alle geplande wielerkoersen te vervallen. Voor de vele wielerliefhebbers een ware catastrofe.

Wielerdorp

Surhuisterveen, wielerdorp bij uitstek, moet het dit jaar doen zonder veldrit, profcriterium, de Binc Bank Tour, maar ook zonder de Pieter Weening Classic met jaarlijks duizenden deelnemers uit het hele land. Gevolg van dit alles is dat ook de markante stem van het peloton dit seizoen niet door de speakers langs de parcoursen gehoord zal worden.

De bekende Nederlandse wielermicrofonist Andries Nieuwenhuis werd door corona gedwongen een alternatieve sabbatical te nemen. Nieuwenhuis ontving vorig jaar het Gouden Wiel van de KNWU voor al zijn verdiensten voor de wielersport. Voor Surhuisterveen, de gemeente Achtkarspelen en omliggende regio was en is deze wielerman in hart en nieren van onschatbare waarde waar het gaat om de promotie van het wielrennen.

Lintje

Zelf had hij van 1971 tot 1980 een redelijk succesvolle wielercarrière, al relativeert hij dat wel. ,,Myn broer wie folle better. Emie wie 'n talint, ik moast it ha fan hurd wurkjen.’’ Voor zijn vele verdiensten, zowel op maatschappelijk, sociaal vlak, als op het gebied van de sport (fietsen en marathonschaatsen), kreeg Andries Nieuwenhuis afgelopen vrijdag een lintje van burgemeester Oebele Brouwer in het gemeentehuis in Buitenpost. Ook broer Emie werd gedecoreerd.

Dat de wielerliefhebber voorlopig is verstoken van de stem van Andries Nieuwenhuis, was voor Johan ter Elst redenen om de welbespraakte wielermicrofonist thuis op te zoeken voor een uitgebreid tv-interview. Het interview wordt ingeleid met een korte introductie door Joop Atsma, sinds jaar en dag ook een belangrijke promotor van alles wat met het wielrennen in deze regio te maken heeft.

Uitzending

Het interview wordt uitgezonden via RTVKanaal30. Woensdag (8 juli) is het te zien om 18.00, 20.00 en 22.00 uur en donderdag om 10.00, 12.00, 17.00, 19.00 en 21.00 uur. Het interview wordt tevens geplaatst op het facebook- en youtubekanaal van RTVKanaal 30. RTVKanaal 30 is te vinden via KPN, Telfort, XS4all kanaal1470 en Ziggo kanaal 36.

Het interview is vanaf woensdag 18.00 uur ook te zien op de Facebookpagina van De Feanster.