Wel felicitaties, maar nog geen hand voor ‘Diamanten’ Jannes en Lieske

SURHUISTERVEEN - Jannes Brouwer en Elisabeth Rinskje (Lieske) van der Hoek uit Surhuisterveen vieren vandaag hun zestigste trouwdag. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis bracht burgemeester Oebele Brouwer de jubuilarissen weer een bezoek.

Burgemeester Oebele Brouwer kwam vanmiddag om kwart voor een langs bij het echtpaar aan de Zonneweide om hen namens de gemeente Achtkarspelen de gelukwensen over te brengen. Een hand kregen de echtelieden echter nog niet van hem, omdat nog steeds de anderhalve meter afstand in acht moet worden genomen. Door de coronamaatregelen wordt het diamanten huwelijksjubileum ook alleen in familiekring gevierd. ,,Snein hâlde wy meiïnoar in high tea, dan kinne de pake- en beppesizzers der ek allegear by wêze’’, vertelt een van de dochters.

Ja-woord

Jannes Brouwer zag het levenslicht in Surhuizum en komt uit een gezin van vier jongens. Lieske van der Hoek werd geboren in Opende (Groningen) en was de jongste uit een gezin van zeven kinderen. Precies zestig jaar geleden gaven zij elkaar hun ja-woord in het oude gemeentehuis van Buitenpost.

Het echtpaar woonde tijdens hun huwelijk in Surhuizum en maakte in de jaren zestig een kleine tussenstop in Surhuisterveen. Toch trok Surhuizum weer en daarom verhuisde het stel weer naar hun geliefde dorp. Het paar ging daar aan de slag als kosters van de Hervormde kerk. Brouwer werkte later vele jaren als accountmanager bij de ANWB, terwijl zijn echtgenote werkte bij de thuiszorg. Het echtpaar kreeg drie kinderen, twee dochters en een zoon. Inmiddels is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Oude dorp

Het echtpaar speelde met veel plezier bij de toneelvereniging van Surhuizum, waar zij zich achter de schermen inzette als gediplomeerd grimeur. In de zomer trokken ze er samen op uit met hun boot om de noordelijke provincies te ontdekken. Hij mag nog graag in clubverband biljarten en ook vind het echtpaar het leuk om eens een avond te klaverjassen in de kantine van DTS.

Daarnaast zijn ze trouwe bezoekers van de ouderensoos in Surhuizum. Ze vinden het fijn om op deze manier contact te houden met hun ‘oude dorp’. In 2018 verhuisde het echtpaar namelijk naar een appartement in Surhuisterveen.