Raad: ‘Zet vaart achter plannen Feanster sportclubs’

BUITENPOST - Het is zaak om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de toekomst van sportpark ’t Ketting in Surhuisterveen. Dat vinden diverse fracties in de gemeenteraad van Achtkarspelen.

In de raadsvergadering van donderdagavond stemden alle partijen in met de verkoop van het kunstgrasveld van ’t Ketting aan beddenfabrikant AVEK. De onderneming zal de grond gebruiken voor de tweede fase van haar nieuwbouwproject aan de Groningerstraat. Tot uiterlijk 2028 houden de voetbalverenigingen ’t Fean ’58 en vv Surhuisterveen het recht om het kunstgras te gebruiken.

Ruimtegebrek

De politiek heeft er geen enkel probleem mee als dat recht eerder vervalt. Dat heeft deels te maken met de verkeersveiligheid. Zolang AVEK het kunstgrasveld nog niet kan benutten, is het bedrijf tijdelijk aangewezen op een ontsluiting op de drukke Groningerstraat. In een later stadium, bij gebruik van het kunstgrasveld, kan het verkeer worden afgewikkeld via de Rooilijn op bedrijventerrein Lauwerskwartier.

Ook zijn de raadsfracties van oordeel dat de sportclubs gebaat zijn bij een vlotte oplossing voor hun capaciteitsproblemen. ’t Fean ’58 en vv Surhuisterveen kampen op het huidige complex met ruimtegebrek. Een herschikking van de velden inclusief een verhuizing van kv It Fean naar de wijk Vierstromenland zou soelaas kunnen bieden.

Totale verplaatsing

Daarnaast wordt momenteel onderzocht of een totale verplaatsing van het sportpark tot de mogelijkheden behoort. De uitkomsten van deze studie door een extern bureau worden tegen het einde van het jaar verwacht.

AVEK gaat volgend jaar van start met de nieuwbouw op een inmiddels gerooid bosperceel aan de Groningerstraat. Op de huidige locatie, eveneens aan de Groningerstraat, worden woningen gebouwd, zo is de bedoeling. Er is ruimte voor een veertigtal huizen. Voor de ontwikkeling van het terrein, dat eigendom is van AVEK, zijn meerdere partijen in beeld.