PVC of laminaat vloer. Wat is het verschil?

Aangeboden door: beboparket.nl

Ben jij op zoek naar een nieuwe houtlook vloer, maar twijfel je tussen een PVC of laminaat vloer? In deze blog vertellen we je meer over het verschil tussen deze twee vloeren.

1. Het uiterlijk

Zowel met PVC als met een laminaat vloer kun je een prachtige houtlook vloer creëren. Deze verschillende vloeren zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en met mooie natuurlijke patronen. Hierdoor zijn ze bijna niet van een echte houten of stenen vloer te onderscheiden. Beide vloeren worden in stroken gelegd. PVC is een dunner materiaal dan laminaat, hierdoor is een egale ondergrond bij PVC nóg belangrijker. Een laminaat vloer is door het kliksysteem gemakkelijk zelf te leggen. Bij een PVC vloer wordt aangeraden om dit altijd door een specialist te laten leggen.

2. Demping van geluid

Doordat laminaat veelal niet verlijmd wordt met de ondergrond, zit er een kleine ruimte tussen de ondergrond en het laminaat. Dit kan eventueel voor geluidsoverlast zorgen. Hoewel een PVC vloer uit dunner materiaal bestaat, heb je hier wel minder last van. Zowel bij laminaat als PVC is geluidsoverlast gemakkelijk te beperken door een ondervloer te laten leggen.

3. Warmte- en vochtbestendigheid

Een ander verschil tussen deze vloeren zit hem in de warmte- en vochtbestendigheid. Laminaat is namelijk gevoeliger voor water dan PVC. Wanneer je te lang een plas water laat liggen op laminaat, dan kan de vloer wat bobbelig worden. Het wordt dus afgeraden om laminaat te gebruiken in natte ruimtes als het toilet of de badkamer. Hier is PVC meer geschikt voor. Een PVC vloer geleidt ook de warmte beter, waardoor je ook bij vloerverwarming beter PVC kunt laten leggen dan laminaat.

4. Duurzaamheid

Bij zowel een PVC als een laminaat vloer hangt de duurzaamheid – en bijvoorbeeld dus ook de kleurvastheid – erg af van de kwaliteit van de vloersoorten. Ga je dus PVC of laminaat kopen? Dan is het in beide gevallen aan te raden om voor kwaliteit te kiezen. Hierdoor ben je er zeker van dat je nog jarenlang kunt blijven genieten van je nieuwe vloer!

5. Prijstechnisch

Wanneer we kijken naar de prijs zijn we dat PVC over het algemeen een duurdere vloersoort is dan laminaat. Per vierkante meter valt dit prijsverschil wellicht nog niet duidelijk op, maar bij grote oppervlakten lopen deze kosten zeker uiteen.

Kijk en vergelijk zelf

Wij hebben nu de verschillen tussen PVC en een laminaat vloer voor je op een rijtje gezet, maar wil je echt een goede keuze maken, dan is het verstandig om te gaan kijken bij een speciaalzaak. Bij een speciaalzaak zijn er vaak meerdere varianten van elke soort vloer, zodat je meer vergelijkingsmateriaal heb. Een van de grootste showrooms in Nederland is die van Bebo Parket in Vriezenveen, wellicht een keer de moeite waard?