Willem Bartel van der Kooi na 252 jaar terug in Augustinusga

AUGUSTINUSGA - Na 252 jaar is Willem Bartel van der Kooi - in een bronzen versie - terug in zijn geboortedorp.

In 2018 vierde Augustinusga tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 (Culturele Hoofdstad) uitgebreid de 250ste geboortedag van de volksvertegenwoordiger en kunstschilder. Er was onder andere een tentoonstelling waarin reproducties van Willem Bartel te zien waren en een theaterspektakel over zijn leven.

Portraits & Paradise

Tijdens dit feestelijke jaar, dat bol stond van leuke activiteiten, ontstond het idee om een bronzen beeld van Willem Bartel te laten maken. Zodoende werd Angelien Coco Martin uit Roden benaderd door leden van projectgroep Portraits & Paradise uit Augustinusga.

Angelien Coco Martin is gefascineerd door het portret. Zij schildert, boetseert en werkt in brons. Steeds weer probeert zij het wezen van de persoon te vangen in een gelijkend portret. Vele particulieren gaven haar opdrachten om een geliefde te portretteren zoals op haar website zichtbaar is. Maar ook andere opdrachtgevers voor werk in de openbare ruimte weten haar inmiddels te vinden om (historische) portretten te maken.

Zelfportretten

Aan de hand van een aantal getekende (zelf-)portretten van Willem Bartel van der Kooi ging Angelien Coco Martin aan het werk in klei. Een schilderij uit zijn jonge jaren, waarop zijn gezicht van de zijkant zichtbaar was, vormde eerst de leidraad. Daarna werkte ze met behulp van twee bijna gespiegelde driekwarts-portretten en met een getekend portret van Willem Bartel uit de laatste fase van zijn leven.

Een echt frontaal aangezicht was er niet. Toch herkenden de leden van Portraits & Paradise onmiddellijk Willem Bartel in het geboetseerde portret. Op de linkerschouder van het beeld is de uitvergrote wilde zwaan uit het stempel van Van der Kooi aangebracht. Deze zwaan verwijst naar de eendenkooi in de Surhuizemermieden die zijn familie in bezit had.

De bronzen Willem Bartel kijkt vanaf zijn sokkel in de richting van zijn geliefde geboorteplaats Augustinusga. Bronsgieterij Flassh uit Balk heeft het beeld ambachtelijk in brons gegoten en Bertus Onderwater van Steenhouwerij de Schreef uit Schouwerzijl voorzag de Belgische hardstenen sokkel van de belettering. Tot slot hielp Firma Boom uit Augustinusga bij het oprichten van de zuil. Het project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Achtkarspelen.