Asielzoekers in Burgum dagen COA voor de rechter vanwege coronagevaar van huisvesting

Veertig asielzoekers spannen een kort geding aan tegen het COA, omdat ze vinden dat de nieuwe huisvesting in Burgum in strijd is met de coronamaatregelen. Dat meldt <a href="https://www.omropfryslan.nl/nijs/962387-tsientallen-asylsikers-dage-coa-foar-de-rjochter-om-coronagefaar-fan-husfesting-yn" target="_blank" rel="nofollow">Omrop Fryslân</a>.

De asielzoekers wonen in een tijdelijke locatie van het azc in Burgum. Ze moeten intern verhuizen naar een nieuwbouwlocatie. Daarbij zouden ze met meerdere gezinnen bij elkaar in één huis komen. De voordeur, de keuken en het sanitair moeten dan worden gedeeld.

Dat willen ze niet omdat ze dan niet aan de coronamaatregelen kunnen voldoen. Hun advocaat zegt ook dat dat in strijd is met de richtlijnen van het RIVM. Het zou onmogelijk zijn om de anderhalve meter afstand te bewaren.

De asielzoekers spannen daarom een zaak aan tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ze hopen de verhuizing te voorkomen.

Dinsdag behandelt de rechter het kort geding, meldt Omrop Fryslân. Dat gebeurt niet in de rechtzaal, maar via een video-verbinding, vanwege het coronagevaar.