Achtkarspelen in actie voor extra treinstop

BUITENPOST - Sneltreinen die tussen Leeuwarden en Groningen rijden, moeten sowieso een stop maken in Buitenpost. Dat vindt de gehele gemeenteraad van Achtkarspelen.

Dat de helft van de sneltreinen straks het Buitenposter station voorbijraast, is voor de raad moeilijk te verteren. Tot eind dit jaar rijdt er ieder uur nog één sneltrein tussen de beide provinciehoofdsteden. Deze stopt alleen in Buitenpost. Daar komt in december een extra sneltrein bij. De ene trein doet vanaf dan alleen Feanwâlden en Buitenpost aan en de ander blijft staan in Feanwâlden en Zuidhorn.

Dwars

Het besluit dat Feanwâlden twee keer en Buitenpost en Zuidhorn elk één maal halteplaats voor de sneltrein zouden worden, is genomen door de provincies Fryslân en Groningen. In het kader van het regionale stimulerings- en samenwerkingsprogramma ANNO ging het college van b. en w. Achtkarspelen daarmee akkoord. En die opstelling zat de Buitenposter politiek behoorlijk dwars, zo bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

De kwestie over de stopplaatsen werd aangekaart door de CDA-fractie. Een boze woordvoerder Jacob Zwaagstra vertelde dat z’n partij zich overvallen voelde en noemde de plannen verbazingwekkend. Hij vroeg zich af waarom de raad niet eerder was geïnformeerd over zo’n gevoelig punt en waarom het college niet met de vuist op tafel had geslagen. ,,Het besluit is zó onlogisch. Feanwâlden zal en moet alles hebben. Achtkarspelen is het vergeten kindje in ANNO-verband”, stelde Zwaagstra.

Achterland

Om het besluit te herroepen, dienden CDA, ChristenUnie, GemeenteBelangen Achtkarspelen (GBA), PvdA en PVV een motie in. Deze kreeg uiteindelijk steun van alle partijen. In de ogen van de raad van Achtkarspelen is Buitenpost vanwege het flinke aantal reizigers en het grote achterland de meest geschikte halteplaats voor de sneltrein. Plaatselijk Belang Buitenpost staat op hetzelfde standpunt.

Door de motie kunnen onder andere de provinciebesturen van Fryslân en Groningen, vervoersmaatschappij Arriva en alle betrokken gemeenten een brief van Achtkarspelen verwachten met de vraag naar een heroverweging. Wethouder Max de Haan gaf aan dat het college niet eerder op de hoogte was dan de raad en stelde dat Achtkarspelen voor een voldongen feit stond. ,,De provincies wilden het.”

Aantal instappers

Bij de ondertekening werd eveneens afgesproken dat er na twee jaar een evaluatie over de gang van zaken rond de sneltreinen plaatsvindt. Deze evaluatie vindt plaats op basis van het aantal instappers, aldus De Haan. Mocht uit deze cijfers blijken dat Buitenpost meer reizigers heeft dan Feanwâlden, dan moet Buitenpost per direct de tweede instapplaats worden, aldus de raad van Achtkarspelen.