HAL Friesland en Certe openen meer locaties voor bloedprikken

SURHUISTERVEEN - Bloedprikken kan nog niet in Surhuisterveen, maar langzamerhand openen Huisartsen Laboratorium (HAL) Friesland en Certe weer meerdere locaties in de provincie.

Voor bloedprikken konden mensen tijdens de coronacrisis alleen nog terecht in de ziekenhuizen, zoals Sionsberg in Dokkum en Nij Smellinghe in Drachten. Certe hield van de 200 prikplaatsen in het Noorden zelfs nog maar twintig over, zegt Hanny Hepkema, relatie-manager bij Certe voor de regio Drachten. ,,Wy kinne no foarsichtich wer opskale en wy besjogge per wike wat noch mear iepen kin. Op ús website stiet altyd de meast aktuele ynformaasje.’’

Gefaseerd

Het Kabinet heeft met het RIVM de Corona-regels versoepeld, waardoor de reguliere zorg toeneemt. Daarom openen HAL Friesland en Certe op een veilige manier een aantal spreekuurlocaties. Dat gebeurt stapsgewijs, waarbij rekening wordt houden met de 1,5 meter afspraken. Vorige week zijn HAL Friesland en Certe begonnen met het gefaseerd openen van meerdere bloedpriklocatielocaties, omdat ook de gewone zorg langzaam weer op gang komt en er weer vraag komt naar hun medische handelingen. HAL opende onder meer het Gezondheidscentrum VoorZ.Org aan de Voorstraat 11 in Kollum. De komende weken volgen meer locaties in Friesland, waaronder De Stryp in Burgum en De Schakel in Buitenpost. In die beide plaatsen hebben HAL en Certe elk hun eigen spreekuren.

In Surhuisterveen hield Certe voorheen voor het bloedprikken spreekuur in verzorgingstehuis Suyderhuys, maar die locatie wordt voorlpig niet heropend, zegt Hepkema. ,,It is sels de fraach oft wy dêr wol wer terjochte kinne, want dy tehûzen ha al dy oanloop fansels leaver net yn dizze omstandichheden. Miskien moatte wy yn Surhústerfean wol op syk nei in nij plak. Ik hoopje dat wy dêr meikoarten mear oer bekend meitsje kinne.’’ Feansters kunnen voorlopig terecht in Buitenpost of Drachten.

Corona-voorzorgsmaatregelen

Patiënten met Corona-gerelateerde klachten, zoals hoesten, niezen, koorts en/of benauwdheid wordt gevraagd de locatie niet te bezoeken. Dat geldt ook voor mensen die de afgelopen twee weken met een Corona-patiënt in aanraking zijn geweest. De afspraak kan misschien worden uitgesteld of er wordt een speciale afspraak gemaakt met extra beschermende maatregelen. Ook wordt patiënten gevraagd om waar mogelijk alleen binnen te komen.

Kon iedereen voorheen op elk gewenst tijdstip binnenlopen voor het bloedprikken, vanaf nu wordt gewerkt op afspraak, zegt Hepkema. Patiënten kunnen daarvoor een afspraak maken via de website of telefonisch. ,,Dêr binne wy no methoaden foar oan it opsetten. Fanwege dy oardel meter is de kapasiteit fan foaral de wachtrûmten fansels folle lytser.’’

Voor meer informatie en actuele openingstijden: www.hal.frl en certe.nl