Anjeractie ondersteunt culturele verenigingen met mobiele collecte

SURHUISTERVEEN - Het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat dit jaar tachtig jaar en komt daarom met een speciale jubileumeditie van de Anjeractie: een mobiele collecte, waarbij extra geld gaat naar de collecterende culturele verenigingen.

Dit jaar mogen de verenigingen namelijk honderd procent van de opbrengst van de collecte zelf besteden. Daarmee vullen ze de clubkas aan voor bijvoorbeeld nieuwe instrumenten, kostuums, verf of een oefenruimte. De speciale jubileumeditie van de Anjeractie is van 22 tot en met 30 mei.

De Anjeractie bestaat sinds 1946 en is het oudste fondsenwervende middel van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Normaliter gaan er duizenden collectanten van culturele verenigingen, zoals koren, fanfares, toneelgezelschappen en muziekverenigingen, de straat op om geld op te halen voor hun club. Vanwege de coronacrisis is de fysieke collecte – die dit jaar voor de 75e keer zou worden gehouden - omgezet naar een volledig mobiele actie en halen zo'n 1.600 verenigingen geld op in hun netwerk.

Onder het motto Houd cultuur in de buurt levend, worden cultuurliefhebbers in de week van 22 tot en met 30 mei door de verenigingen via een whatsappbericht opgeroepen om hen te ondersteunen. Ook kan er gedoneerd worden via www.cultuurfonds.nl/collecte

Het Cultuurfonds is ooit opgericht om Nederland weerbaar te maken door het culturele leven te laten bloeien. Sámen cultuur mogelijk maken en er sámen van genieten.