Hoe gaat het met Julia de Clerck?

HARKEMA - Blijf thuis, zegt de regering, dus we komen elkaar minder tegen. Daarom laat de Feanster mensen aan het woord uit haar verspreidingsgebied, om te laten zien hoe wij gezamenlijk de crisis doorkomen en anderen een hart onder de riem te steken. In deze aflevering Julia de Clerck uit Harkema.

Julia de Clerck woont alleen met haar drie bejaarde katten en ze werkt in haar zelfopgerichte afslankinstituut/sportschool in Harkema. Naast het begeleiden van mensen die graag willen afslanken mét een stok achter de deur, volgt ze hobbymatig ook nog studies op het gebied van voeding en psychologie.

Hoe gaat het?

Door de gevolgen van Corona moest de sportschool opeens ‘dicht’. Het nieuws kwam als een vertraagde tsunami binnen. ‘Dit kan toch niet waar zijn?’ De dagen die daar op volgden waren zo hectisch. Telefoontjes, emailtjes, appjes, regelzaken, zorgen over hoe nu verder kwamen als een golf over mij heen, terwijl ik ergens nog steeds dacht: ‘dit kan toch echt niet waar zijn?’ Ik bleef zoeken naar mogelijkheden om mijn leden te kunnen laten sporten en wegen.

Als onderneemster vond ik wel een mogelijkheid. Bij de Kamer van Koophandel stond ik ingeschreven, overigens heel bewust, als afslank- en personaltrainingsinstituut. Ik heb nooit een originele sportschool willen ‘zijn’, maar een veilige plek willen bieden aan dames met overgewicht die zonder bekeken te worden konden ‘leren’ het sporten weer leuk te vinden en onder begeleiding konden afvallen. Volgens het RIVM mocht personal training wél. Echter na twee bezoeken van de gemeentelijke BOA’s moest ik helaas toch sluiten.

En dan zit je opeens thuis, zonder de dames om je heen. Het samen zijn, dat mis ik nu het meest. Het is niet alleen het sporten, maar ook de sociale interactie, de gesprekken, de gezelligheid en sfeer. Inmiddels mogen we nu wel weer sporten, maar alleen buiten. Onze meest favoriete les kunnen we buiten bieden door de luchtdruktoestellen naar buiten te slepen met steps in het midden. Een soort van total Body Circuit met eenvoudige oefeningen die iedereen kan volgen met continue herhalingen en wisselingen.

De boxen staan buiten. Ondertussen hebben we met een aantal buren gepraat en uitgelegd dat we momenteel niet binnen mogen sporten en dat we nu dus wel enige geluidsoverlast veroorzaken. Buiten trainen is onze nieuwe werkelijkheid geworden. Je merkt nu dat je niet veel nodig hebt om samen buiten te sporten en gezond bezig te zijn. We zijn allemaal heel blij dat we weer iets kunnen doen aan onze beweging, onze kilo’s en elkaar weer kunnen zien en spreken.

Komen er buiten uw gezinsleden nog mensen over de vloer?

Thuis komen er geen gezinsleden over de vloer en ik zie helaas mijn kleindochter niet.

Gaat u naar buiten als u geen noodzakelijke boodschappen doet?

De eerste weken van de crisis pendelde ik heen en weer tussen de sportschool om live via Facebook lessen te verzorgen en weer terug naar huis om in mijn praktijk cliënten te ontvangen. Zo apart om in een lege (ghost) sportschool aan te komen waarin het uitgestorven is. Ik moest wel over een drempel om alléén voor een camera te staan ‘hipkjen’ en geen mensen om mij heen te hebben, geen interactie, geen ‘wij’ gevoel dat we samen een feestje hebben tijdens de les. Het lijkt een andere wereld uit een science-fiction film, waar van de ene op de andere dag het leven totaal is veranderd. Echter dat is nú de bittere werkelijkheid, waarin ik merk dat iedereen best wel snel kan schakelen. Inmiddels sporten we buiten en gaan we na afloop direct weer naar huis. We mogen nog niet samen binnen een kop koffie doen en/of douchen, maar we zijn al zo blij met het stukje wat we wel mogen doen.

Ziet u nog mensen die zich niet aan de 1,5 meter regel houden?

ik zie nog wel mensen die zich niet aan de 1,5 meter regel houden, met name de jeugd.

Wat kunnen we leren uit deze moeilijke tijden?

Je leert op wie je kunt steunen en rekenen in deze moeilijke tijden en wat echt belangrijk voor je is. Veel leden zijn mij blijven steunen ondanks dat ze niet in de sportschool konden sporten, daar ben ik heel dankbaar voor. Voor ons allemaal is dit een periode om uit de hogesnelheidslijn te stappen en wellicht een overstap te maken naar een stoptrein. En bij welke halte stap je dan uit? Wat is nog belangrijk voor je? Wie is nog belangrijk voor je in je leven? Geld en bezittingen betekenen niets als je je gezondheid niet hebt. Ook minder zorgen ‘hebben’ is voor velen het nieuwe geluk. Vanuit het ego wil je steeds meer, totdat je beseft dat je eigenlijk alles al hebt wat je echt nodig hebt en dat dus geluk voor jou een andere betekenis heeft gekregen.

Mijn tip om de verveling tegen te gaan is:

Dit is de tijd om je huis, je kasten, je administratie op te ruimen om zodoende rust te creëeren in je hoofd. Hernieuw je contacten met mensen die belangrijk voor je zijn. Probeer iedere dag aan beweging te doen. Zelfs vijf minuten oefeningen doen maakt dat je een goed gevoel creëert over jezelf. Juist omdat we sommige dingen perfect moeten doen van onszelf stellen we het uit omdat we anders bang zijn om te falen. Maar wat is perfect en wie bepaalt dat?

Tenslotte, wie wilt u een hart onder de riem steken en waarom?

Mensen met Obesitas en Diabetes wil ik een hart onder de riem steken. Met name in deze groep vallen de meeste slachtoffers. Er is momenteel veel wetenschappelijk onderzoek naar Corona gaande. Het virus verspreidt zich nog sneller via vetweefsel. Daarom vallen mensen met Obesitas in de risicogroep. Bij Obesitas en Diabetes zijn de ontstekingswaarden hoger in het bloed.

Resistentie opbouwen tegen het virus is daardoor lastiger en de ontvankelijkheid voor vaccinaties minder. Uit een recent onderzoek is gebleken dat mensen met overgewicht het virus langer vasthouden en mede daarom wordt aangeraden om langer in quarantaine te blijven bij een eventuele besmetting.

Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om je leefstijl aan te passen. Op de weg van verandering zijn veel valkuilen, zoals: kán ik wel veranderen en áls ik verander, kan ik het dan vasthouden? Of het lukt me tóch niet, dus waarom beginnen of zelfs ‘ik moet zoveel afvallen, laat maar’. Juist in de Coronatijd zijn veel mensen aangekomen. Eten en drinken hoort bij gezelligheid en als je al niets meer mag, dan is dát het enige wat overblijft, denk je. De switch naar anders leven zit hem in anders denken over je fitheid en vitaliteit. Je wilt je fijn, gezonder en minder hulpbehoevend voelen. Langer op oudere leeftijd zelfstandig blijven. Dat begint nú. Echter, als je jonger bent is dat voor latere zorg. Maar er is geen later, er is alleen maar nu.

Je levensstijl aanpassen is een kwestie van oefenen, met vallen en weer opstaan, waarbij het weer opstaan het enige is wat telt. Continue leven in angst om het virus geeft juist stress. Bouwen aan je weerstand en ondertussen genieten van het leven en de mensen om je heen die je dierbaar zijn, geven je de best mogelijke wapens tegen het virus.