Achtkarspelen energieneutraal

Aangeboden door: Energieleveranciers.nl

De gemeente doet onderzoek naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op grote overdekte parkeerplaatsen. Dit zou cruciaal zijn voor het energieneutraal maken van de gemeente.

Zonne-energie belangrijker

In 2016 had Friesland een totale energiebehoefte van 64,5 petajoule. De klimaatmonitor schatte dat 6,4 petajoule opgewekt werd op een duurzame manier. Dat is bijna 10 procent. Daarmee liep Friesland ver voor op diverse andere provincies, want gemiddeld wekte Nederland 5,9 procent van zijn stroom op een groene manier op in dat jaar. In Friesland werd de meeste duurzame energie opgewekt met behulp van wind, maar ook de zon werd steeds belangrijker. Zonnepanelen worden steeds efficiënter en bovendien goedkoper. Dit maakt het een aantrekkelijke manier voor het opwekken van energie voor zowel particulieren als bedrijven.

Zonnepanelen effectiever en goedkoper

Huidige zonnepanelen brengen gemiddeld tussen de 275 en 320 Wp op. In vergelijking met een paar jaar geleden is dat een grote vooruitgang. Er zijn tegenwoordig zelfs zonnepanelen die 350 Wp kunnen opbrengen. Deze zijn op dit moment nog erg duur en relatief gezien minder voordelig. Toch kunnen ze geschikt zijn voor bijvoorbeeld kantoren die niet zoveel ruimte hebben op de daken. Bedrijven die zeer weinig ruimte hebben voor het plaatsen kunnen er bovendien voor kiezen om zonne-energie te delen. Zij kunnen investeren in energiecoöperaties en vervolgens gebruikmaken van de groene stroom. Ook particulieren kunnen kiezen voor deze zogenaamde postcoderoosprojecten. Indien men niet wil investeren in zonnepanelen, maar wel graag gebruik wil maken van groene energie, kan ervoor gekozen worden om zonnepanelen te huren of men kan energieleveranciers vergelijken om zo een groene energieleverancier te vinden.

Friesland is goed op weg

Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn en Friesland is relatief gezien al goed op weg, ook in Achtkarspelen. Toch zal er nog heel wat meer groene energie opgewekt moeten worden om dit doel te realiseren. Het gebruiken van zonnepanelen op grote overdekte parkeerplaatsen is een goed initiatief, maar zal ook zeer prijzig zijn. Of de gemeente dit met succes zal kunnen voortzetten, is op dit moment dus nog de vraag, hoewel het onderzoek van de haalbaarheid van dit project door de meerderheid van gemeenteraad werd toegejuicht.

Wat kunnen bedrijven en particulieren nog meer doen?

Het plaatsen van zonnepanelen is een goede investering voor zowel bedrijven als particulieren. Toch zorgt dit niet automatisch voor een energieneutraal kantoor of huis. Het is daarnaast belangrijk dat er zuinig met energie wordt omgegaan. Gebouwen moeten zo goed mogelijk worden geïsoleerd om het gebruik van airconditioning en thermostaten te verminderen. Ten slotte kan een gemeente enkel klimaatneutraal worden wanneer gebouwen op termijn van het gas af gaan.