Aantal WW-uitkeringen in Friesland fors toegenomen: effecten coronacrisis duidelijk zichtbaar

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in april met meer dan 10 procent toegenomen. Het UWV stelt dat de effecten van de coronacrisis duidelijk zichtbaar zijn.

Vooral onder horecapersoneel en uitzendkrachten nam de werkloosheid toe. In totaal telde Friesland eind april 11.809 WW-uitkeringen. Dat komt neer op 3,5 procent van de beroepsbevolking. Volgens het UWV zijn het met name jongeren tot 27 jaar die vaker een WW-uitkering ontvingen, ten opzichte van vorige maand.

Vergeleken met een jaar geleden, ligt het aantal WW-uitkeringen in Friesland 11,1 procent hoger. Voor het eerst in ruim drie jaar ligt het aantal hoger dan een jaar eerder.

En dat komt vooral door de coronacrisis, zegt het UWV. In alle provincies is een stijging zichtbaar. ,,Vooral werknemers in de horeca en mensen met een uitzendcontract hebben het zwaar te verduren. Door de verschillende maatregelen in verband met corona nam de WW in deze branches het sterkst toe.’’ De stijging was in het Noorden minder sterk dan in andere delen van het land.

292.000 uitkeringen in Nederland

Het totaalaantal WW-uitkeringen komt uit op 292.000, een stijging van 16,7 procent ten opzichte van de ruim 250.000 in maart 2020. „Zo’n grote stijging van de éne op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis. Het aantal uitkeringen is met een zesde toegenomen”, zegt hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV Rob Witjes.