Jan van Dijk: ‘Harkema-Opeinde verdient derde klasse’

HARKEMA - Normaliter is de maand mei de boeiendste periode van het voetbalseizoen, wanneer bovenaan de ranglijst de prijzen worden verdeeld, terwijl onderin het klassement koppen worden gehakt.

De Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat het jaar 2020 blijft verstoken van kampioensfeesten in amateurvoetballand. Hoewel er alle begrip is voor dit besluit, denkt Jan van Dijk toch wel eens even aan wat had kunnen zijn. ,,We waren dit seizoen een heel eind gekomen", aldus de hoofdtrainer van Harkema-Opeinde.

Vooruitzichten

Een tweede plek, twee punten achter de koploper met nog negen duels te gaan en al 13 wedstrijden op rij ongeslagen, dat was het moyenne van Harkema-Opeinde op het moment dat de competitie halverwege maart stil kwam te liggen. Uitstekende vooruitzichten waren er. Met een zo goed als fitte selectie en het gros van de titelconcurrenten nog als tegenstander had 'De Heide' de titelkansen in eigen hand. Van Dijk zag het restant van de competitie met vertrouwen tegemoet. Hij zag zijn team gedurende het seizoen groeien.

,,In het begin hebben we wat punten verspeeld, maar daarna kregen de mannen steeds beter door wat de visie was. In de wedstrijd tegen RWF kwam dit het beste tot uiting. Maar ook de tweede helft tegen Kootstertille en de uitwedstrijd tegen Oostergo toonden dat we enorme stappen hebben gemaakt. En als het voetballend even niet lukt geeft de mentaliteit de doorslag. Dat was bijvoorbeeld te zien in Driezum, waar we met tien man de drie punten over de streep trokken."

Promotieverzoek

Van Dijk is dan ook helder in zijn oordeel; hij vindt dat Harkema-Opeinde in de derde klasse thuishoort. ,,We hebben dit seizoen laten zien dat we tot de sterkste ploegen in de vierde klasse behoren. De cijfers spreken voor zich. Het is jammer dat we door de omstandigheden nog een jaar moeten wachten. Al biedt het promotieverzoek dat de club in heeft gediend wellicht soelaas."

Dit verzoek werd door het hoofdbestuur in april ingediend. De KNVB gaf iedere vereniging de mogelijkheid een promotieverzoek inclusief motivatie in te dienen. Van Dijk wacht met veel interesse het besluit van de KNVB af: ,,Ik weet dat in de vierde klasse B sowieso vijf clubs een verzoek hebben ingediend. Als de bond besluit dat niemand promoveert heb ik daar vrede mee. Maar als ze beslissen dat wij niet promoveren en een andere club in 4B wel, dan zou dat als onrecht voelen."

Familieclub

Het is dus nog even afwachten hoe dit verhaal gaat aflopen. Ondanks die onzekerheid en het merkwaardige seizoen kijkt Van Dijk met volle tevredenheid terug op zijn eerste jaar op De Bosk. Hij voelt zich thuis bij Harkema-Opeinde. ,,Ik vind het prachtig. Het is een echte familieclub, heel volks. De betrokkenheid is groot. Dat zie je duidelijk bij uitwedstrijden. Verbazingwekkend hoeveel supporters ons steevast achterna reizen. Iedereen is met elkaar. Dat zie je terug in de kantine. Het is er altijd bomvol. Jong en oud, man en vrouw zit bij elkaar aan tafel.’’

,,Ook qua selectie is het fijn werken. Er wordt niet gezeurd. De mouwen gaan omhoog. Dat is ook het karakter van de club. Het zijn voornamelijk arbeiders. Ik ga geen namen noemen, maar er waren diverse ontwikkelingen die mij zeer blij stemden. Jongens die langdurig geblesseerd waren, knokten zich feilloos terug in de ploeg, eerstejaars senioren speelden zich meteen in de basis en de gevestigde orde stond er net zoals in de voorgaande seizoenen. Ik wil ook de staf noemen. Ook die samenwerking was wat mij betreft uitmuntend. De inbreng van Ronnie Fokke Pander, Jitze From, Henk Hamstra en Lammert Kooistra was en is voor mij heel belangrijk. We overleggen veel. Daardoor komen we altijd tot een besluit waar we allemaal achter staan."

Leergierig

Positieve geluiden dus van de 31-jarige Oentsjerker. Hoewel de voetballerij al enkele maanden stil ligt, verveelt Van Dijk zich nog niet. Wel kijkt hij uit naar het moment dat hij met zijn selectie weer voorzichtig kan beginnen te trainen. ,,Het werken met deze groep is mij enorm goed bevallen. De spelers zijn stuk voor stuk leergierig. Er zit nog genoeg rek in de selectie. We hebben dit jaar al laten zien dat we progressie maken. Het zou prachtig zijn als we die progressie volgend jaar door kunnen zetten in een derde klasse", aldus Van Dijk.