Tweedehands elektrische auto kopen

Elk jaar komt er meer keus aan tweedehands elektrische auto's en de beschikbare modellen worden steeds beter.

Elektrische auto’s zijn lange tijd vooral interessant geweest voor zakelijke leaserijders. Na drie tot vijf jaar loopt hun leasecontract af en belanden de auto’s op de particuliere tweedehandsmarkt. Het occasionaanbod groeit daardoor snel.

In de afgelopen jaren is de techniek van elektrische auto’s flink verbeterd, waardoor oudere modellen met name op het gebied van actieradius en laadmogelijkheden achterlopen op nieuwe auto’s. Daar staat tegenover dat accu’s lang goed blijven, wat weer een positief effect heeft op de restwaarde van elektrische auto’s.

Accudegradatie

Het belangrijkste onderdeel van een elektrische auto is de accu, die bepaalt uiteindelijk hoe ver je kunt rijden. De meeste mensen zullen het fenomeen accudegradatie kennen: na twee jaar gaat je smartphone veel minder lang mee op een volle accu dan toen hij nieuw was. Ook accu’s van elektrische auto’s degraderen, maar gelukkig blijkt uit gebruikservaringen dat dit veel minder snel gaat dan bij bijvoorbeeld smartphones.

Nu er wereldwijd duizenden elektrische auto’s zijn van vijf jaar of ouder, blijkt dat vrijwel alle modellen nog tussen de 80 en 97 procent van de originele accucapaciteit over hebben, waarbij het merendeel zelfs boven de 90 procent zit.

Proefritten

Dat accu’s langer goed blijven wil niet zeggen dat je daarom niet kritisch moet kijken naar de accu van een potentieel interessante elektrische occasion. Ga een lange proefrit maken, waarbij je de gereden afstand volgens de kilometerstand vergelijkt met de afname in actieradius, om een idee te krijgen van de werkelijke actieradius van een gebruikte elektrische auto.

Om de verkoop van elektrische auto's aan particulieren te stimuleren komt er een aankoopsubsidie. Vanaf 1 juli krijg je bij aankoop van een nieuwe volledig elektrische auto een aankoopsubsidie van 4000 euro. Koop je een gebruikte elektrische auto, dan kom je nog altijd in aanmerking voor een subsidie van 2000 euro.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl