Tips voor als je auto lang stilstaat

REGIO We werken met zijn allen zo veel mogelijk thuis en dat betekent ook dat bij velen de auto niet meer gebruikt wordt. Is dat lange stilstaan wel goed voor de auto, of zijn er dingen die je kunt doen?

Half uurtje

Probeer eens in de twee weken tenminste een half uurtje met de auto te rijden. Dan heeft de motor de tijd om op temperatuur te komen en kan de accu goed bijladen. Check voor je weer de weg op gaat het oliepeil. De olie in je motor is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter.

Check ook direct de koelvloeistof, remvloeistof en de bandenspanning. Dat is ook meteen een goed moment om de ruitensproeiervloeistof bij te vullen. Zet de handelingen als maandelijks terugkerend item in je agenda. Zo kun je het nooit meer vergeten.

Brandstof

Hoewel de nieuwe E10-benzine van iets mindere kwaliteit is dan de oude Euro 95, kan het geen kwaad de auto hier een paar maanden mee te laten staan. Voor ongeveer tien procent van de auto's op benzine geldt dat ze niet geschikt zijn voor de brandstof E10. Voor deze auto’s en ook motoren die niet geschikt zijn voor E10, wordt geadviseerd E5 te tanken. Dat kan zowel benzine met octaangetal 95 of 98 zijn. Het octaangetal wordt altijd vermeld, ook bij E10 en E5.

Tank in ieder geval geen benzine met een octaangetal lager dan voorgeschreven om motorschade te voorkomen. In Nederland komt een lager octaangetal dan 95 niet voor, maar in het buitenland soms wel. Tenslotte kan vogelpoep door zuren blijvende lakschade opleveren en dit kan dus níet weken of maanden blijven zitten. Controleer hier de auto met enige regelmaat op en maak het schoon.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl