Achtkarspelen schrapt het automatisch lintje voor bestuurders

BUITENPOST - De motie om een einde te maken aan het automatisme dat onder andere raadsleden, wethouders en Statenleden na twaalf jaar een lintje krijgen, is donderdagavond unaniem door de gemeenteraad van Achtkarspelen aangenomen.

Met het voorstel wil de politiek van Achtkarspelen een einde maken aan ‘rechtsongelijkheid’ rond de toekenning van koninklijke onderscheidingen.

Protest

In de ogen van de raad van Achtkarspelen mag het niet zo zijn dat leden van de vrijwillige brandweer geen lintje meer krijgen en andere groepen, waaronder politici, nog wel. Aanvankelijk wilden de fracties protest aantekenen tegen het feit dat brandweervrijwilligers sinds 1 januari niet langer automatisch worden gedecoreerd na twintig dienstjaren. Een motie van FNP, PVV en VVD daartoe werd in februari ingetrokken en donderdag vervangen door een voorstel om de beëindiging ook voor andere groepen te laten gelden.

Achtkarspelen gaat haar visie kenbaar maken bij de Kanselarij der Nederlandse Orden, de regering, de leden van de Eerste - en Tweede Kamer en aan de ministers Grapperhaus (Justitie) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). Ook wordt aan de andere gemeenteraden in Friesland gevraagd adhesie te betuigen.