Kijk vanmiddag live naar de ‘koeiendans’ in Burgum

BURGUM Kijk woensdag 8 april om 13:30 uur live vanuit huis mee met de ‘koeiendans’ in Burgum

De lente is begonnen en ook in deze tijd, waarin we vooral binnen moeten blijven, willen we er toch zoveel mogelijk van genieten. Ook het moment dat de staldeuren opengaan en de koeien voor het eerst weer naar buiten gaan, geeft het echte lentegevoel.

In het werkgebied van vereniging Noardlike Fryske Wâlden gaan de koeien van Floris en Bonnie Andringa in Burgum woensdag 8 april, om 13:30 uur naar buiten. In samenwerking met Omrop Fryslân is het mogelijk om vanuit huis te zien hoe de dames huppelend en springend de stal in Burgum verlaten. Kijk live mee via www.omropfryslan.nl/koeiendans of via de Facebookpagina van de verenging Noardlike Fryske Wâlden, Melktap Burgum of Regiomarketing Toerisme.

Floris en Bonnie Andringa vinden het belangrijk dat hun koeien in de zomer buiten staan.

Bonnie: “Net zoals met mensen, wil je dat de koeien ook lekker even naar buiten kunnen. Het is ook een mooi beeld als de koeien in de wei staan. Als de koe zou kunnen kiezen dan zou ze misschien wel liever binnen staan. Daar ligt het verse voer voor het oprapen en liggen ze op de waterbedden en gebruiken de koeborstels waarmee ze het erg comfortabel hebben. Een koe houdt er ook niet van om in de regen of de hitte te staan. Dan is zij ook liever binnen.”

Floris: “Op het moment dat de koeien naar buiten gaan, verandert ook de melkproductie. Je merkt dan dat hun systeem zich aan het andere voer moet aanpassen. Dat is altijd weer even wennen voor zowel de boer als de koe. Als de koeien in de stal staan dan kan ik ze met het voer precies geven waar ze behoefte aan hebben. Dat kun je niet zo goed regelen als ze buiten staan. ”

Melkveebedrijf Andringa

Bonnie en Floris Andringa produceren op een duurzame manier melk met zorg voor koeien, omgeving en gezin. Al sinds 1937 is het bedrijf in de familie en zij zijn inmiddels de derde generatie Andringa die het mooie beroep van melkveehouder mogen uitoefenen.

Melktap Burgum

Sinds oktober 2017 zijn zij op kleine schaal begonnen met het verwerken van eigen dagverse melk tot diverse (h)eerlijke zuivelproducten. De zuivel wordt op een ambachtelijke manier bereid met zo weinig mogelijk bewerkingen. Daarnaast verkopen ze puur en eerlijk vlees van hun eigen koeien. Bonnie: “wij bieden in onze automatiek aan de Zomerweg 23 in Burgum (h)eerlijke producten waarmee je de smaak van vroeger proeft. Je merkt dat mensen daar steeds meer naar op zoek zijn. En zo willen wij het zelf ook graag hebben.”