Wat heeft invloed op een maximale hypotheek?

Aangeboden door: pricewise.nl

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat iemand met een modaal salaris van 2778 euro bruto geen hypotheek kan krijgen voor het overgrote deel van de koopwoningen in Friesland. Maar liefst 90 procent van de woningen zijn onbereikbaar, tenzij iemand eigen geld in kan leggen. De cijfers van het onderzoek zijn gebaseerd op het salaris van een eenverdiener.

Hoogte hypotheek bij modaal inkomen

Bij een modaal inkomen van 2778 euro bruto per maand kan een eenverdiener ongeveer 162.000 euro aan hypotheek krijgen. Dit is zonder eventuele schulden mee te nemen in de berekening. Deze verlagen het bedrag nog flink. Hierdoor wordt het overgrote deel van de huizen onbereikbaar. De meeste kans om als modale eenverdiener een huis te kopen in Friesland is in Leeuwarden, waar meer dan 30 procent van de huizen 162.000 euro of minder kost. De gemiddelde oppervlakte van een huis voor dat geld is iets kleiner dan 100 vierkante meter. In de Randstad wordt hier gemakkelijk het dubbele of meer voor neergelegd. Ook aan de Waddenkust is er een redelijk huizenaanbod.

Tweeverdieners

Tweeverdieners hebben een betere kans op de woningmarkt. In 2020 stijgt namelijk het bedrag dat partners mogen lenen voor de aankoop van een eigen woning. Dit zorgt ervoor dat tweeverdieners een hogere hypotheek kunnen krijgen op basis van het gezamenlijke inkomen. In 2019 werd het laagste inkomen voor 70 procent meegeteld. In 2020 wordt het laagste inkomen voor 80 procent meegenomen in de berekening. Tweeverdieners die beiden een modaal inkomen hebben kunnen dus redelijk wat hypotheek krijgen. Indien tweeverdieners bij elkaar een modaal bruto inkomen verdienen kunnen ze echter minder geld lenen dan personen die dit bedrag alleen verdienen. Belangrijk om te bedenken is dat 38 procent van de Nederlandse huishoudens minder dan een modaal inkomen heeft. 

Schulden en leningen die van invloed zijn

Voor het aanvragen van een hypotheek is niet alleen het inkomen van belang, maar ook de schulden en leningen. Tegenwoordig wordt al op jonge leeftijd gewerkt aan een financieel gezond leven. Zo komt de Rabobank op scholen vertellen over geldzaken om jongeren bewust te maken. De bank kijkt altijd naar het totale plaatje van inkomen en schulden en bepaalt op basis daarvan de hoogte van de maximaal te verstrekken hypotheek. Bij een schuld (met uitzondering van de studieschuld) wordt 2 procent van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt vervolgens afgetrokken van de maandlasten die iemand op basis van het inkomen kan dragen. Bij een doorlopend krediet van 10.000 euro en een bruto inkomen van 2778 euro gaat er bij de berekening dus 200 euro af van het inkomen. Zelfs kleine leningen, zoals een leaseauto en een telefoonabonnement met toestel, kunnen zo al vergaande gevolgen hebben. Een sim only-abonnement kan de mensen die op jacht zijn naar een mooi koophuis een nare verrassing besparen. Ook valt het aan te raden om andere schulden zo snel mogelijk af te lossen.